CB Login

 
   
 
Inloggegevens vergeten?   Registreer  

                                                                

Orthodoxe Oekraïense liederen klinken in Petruskerk

Op 31 juli zongen Kolpingkoor Goch en Grenslandmannenkoor Siebengewald Orthodoxe Oekraïense liederen tijdens de kerkdienst in Oud-Bergen. “Ik had tranen in mijn ogen, toen ik het Onze Vader gebed in mijn moedertaal heb gehoord”, zegt Vitalii uit Dnepr.

“Het was allemaal zo mooi gezongen, het was niet te geloven dat het niet door Oekraïeners gezongen werd”, deelt met ons Ludmila uit Charkov. Het was een bijzondere mooie Mis met de plechtstatige klanken die kenmerkend zijn voor de Russisch-Orthodoxe koormuziek. Het was bijzonder mooi niet alleen voor de Oekraïeners, maar ook voor de Nederlanders. De kerk was op die dag vol.

Het Kolpingkoor uit Goch en het Grenslandmannenkoor uit Siebengewald, beiden onder leiding van dirigent Paul Verheyen, zingen al geruime tijd gezamenlijk en op diverse plaatsen (zoals in Goch, Kevelaer, Kalkar, Bergen, Gennep en Venray) een “Russische H. Mis”.  Beide koren hebben echter op initiatief van hun dirigent anders besloten: de “Russische H. Mis” diende te worden vertaald en uitgevoerd in een “Oekraïense” versie. Alles in het teken van vrede.

Dat bleek evenwel nog niet zo eenvoudig. Via de “KulTOURbühne” in Goch kwam de dirigent op het spoor van het “Kommunale Integrationszentrum” van het district Kleef. Via dat instituut vervolgens bij een Oekraïense vrouw in Kleef die op haar beurt contacten onderhield met een muzieklerares en tevens dirigente in Odessa. Op zaterdag 23 april heeft de eerste uitvoering in het kader van een zogenoemde “Friedensmesse” plaatsgevonden in de Maria-Magdalenakerk in Goch. En wat dirigent en zangers eigenlijk al wisten: de Orthodoxe liederen treffen de harten van het publiek. Of het nu in het Russisch is of in het Oekraïens.

Pater Bruno en pastoor Blom leidden gezamenlijk de dienst. Na de Mis was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten met koffie en thee. (Bergen Toen en Nu)

 

  • Hyfass/Regiobank
  • bergenbeweegt
  • Gemeente Bergen
  • Burgerbelangen
  • Vvd Bergen
  • Samen In Beweging
  • arnodebest

Bezoekers

4928701
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Laatste maand
Alle dagen
3396
3545
35316
40186
3396
259287
4928701

01-06-2023 11:45