CB Login

 
   
 
Inloggegevens vergeten?   Registreer  

                                                                

Strassenparty zondag 2 juni 9.00-16.00 uur Internationale Strassenparty Siebengewald-Hülm Strassenparty zondag 2 juni 9.00-16.00 uur Internationale Strassenparty Siebengewald-Hülm Strassenparty zondag 2 juni 9.00-16.00 uur Internationale Strassenparty Siebengewald-Hülm Strassenparty zondag 2 juni 9.00-16.00 uur Internationale Strassenparty Siebengewald-Hülm Strassenpartyzondag 2 juni 9.00-16.00 uur Internationale Strassenparty Siebengewald-Hülm

Gezamenlijke start herstel Limburgse Maasheggen

De gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar zijn gestart met het herstel van de Limburgse Maasheggen. Een jaar geleden ging de schop de grond in en werden de eerste meidoorns geplant. Inmiddels is er ruim 3,5 kilometer aan gaten opgevuld (daarmee is 9,5 km heg hersteld) en is er 8,5 km nieuwe heg geplant, vooral binnendijks. De volgende stap is om ook buitendijks aan de slag te gaan, maar de benodigde vergunningen laten nog op zich wachten.

De gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar werken samen aan het herstel van de Maasheggen in het Limburgse Maasdal. Doel is om oude en vervallen heggen te herstellen en tevens 77,5 kilometer nieuwe Maasheggen aan te leggen. Zo kan van de Maasheggen weer één gebied gemaakt worden, met heggen, weides, drinkpoelen en oude knotbomen. Hiermee verbetert de biodiversiteit en ontstaat een mooi recreatief landschap. Ook past de combinatie van Maasheggen en landbouw binnen de transitie naar een natuur-inclusieve landbouw. Landbouw bedrijven tussen de heggen is namelijk goed mogelijk. De ontwikkeling van het heggenlandschap kan aangepast worden aan de moderne schaalgrootte van de landbouw. In veel gevallen is het beplanten van de huidige kavelgrenzen met heggen al voldoende om een biodivers landschap te realiseren.

Woensdag 10 april hebben drie wethouders zij aan zij en met de schop in de hand het plantseizoen afgesloten. Wethouder Holger Rodoe van Gemeente Mook en Middelaar: "We staan hier op een bijzonder mooie plek, een Maasheggen-A-locatie, aan de voet van de Sint Jansberg, met uitzicht op de Maas. We planten hier nu ongeveer 2 kilometer aan nieuwe heggen, op gemeentegrond en op grond van Natuurmonumenten. De aanplant zorgt voor het ontstaan van het eerste kleine heggenensemble. Net als in 1900 toen kregen toeristen in een van de toeristische gidsjes het advies: ‘Zo den Rijksweg volgend richting Venlo, komt men tussen Mook en de Plasmolen oog in oog met de hoog oprijzende heuvels en het Maasdal dat in het voorjaar zoet riekt naar de meidoorns uit talrijke hagen die daar de landerijen omgeven.’ Het voornemen is om dit netwerk nog verder uit te breiden."

Wethouder Antoon Splinter van Gemeente Bergen geeft aan ook in het buitendijks gebied in de uiterwaarden vlak langs de Maas aan de slag te gaan. Daarvoor is een vergunning nodig van Rijkswaterstaat. "Dat is een lastige procedure, waarbij ingewikkelde berekeningen moeten worden gemaakt over de verwachte opstuwing en hoe dat gecompenseerd moet worden. We zijn met Rijkswaterstaat in gesprek om te zien hoe we hier uit kunnen komen", aldus de wethouder.
Wethouder Peter Stevens van Gemeente Gennep: "In het najaar start het volgende plantseizoen. Komende maanden gebruiken we om plannen uit te werken. Dat is maatwerk. Iedereen met interesse om heggen te planten langs z’n perceel, kan zich al aanmelden. Als de vergunning om ook buitendijks te planten rond is, kunnen we een flinke slag slaan qua kilometers. Ook aan beheer wordt gedacht want agrariërs kunnen een beheervergoeding ontvangen voor het onderhoud van de nieuwe heggen."

De gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar pakken det project ‘Herstel Maasheggenlandschap’ samen op. De kosten voor het herstel van het Maasheggenlandschap worden voor de helft opgebracht vanuit de Regionale Investeringsagenda en de andere helft door de drie gemeenten. Grondeigenaren die mee willen doen of anderzijds geïnteresseerd zijn, kunnen dit melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Meer informatie is ook te vinden op www.gennep.nl/maasheggen

Foto: Samen het plantseizoen afsluiten in Plasmolen: projectleider Gertjan Sengers (Vereniging Nederlands Cultuurlandschap), wethouder Peters Stevens (Gemeente Gennep), wethouder Antoon Splinter (Gemeente Bergen) en wethouder Holger Rodoe (Gemeente Mook en Middelaar).

  • Samen In Beweging
  • Goederenbank Rechthoek
  • Vvd Bergen
  • arnodebest
  • Burgerbelangen
  • Gemeente Bergen

Bezoekers

8138295
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Laatste maand
Alle dagen
3891
11186
39186
98198
413940
322017
8138295

29-05-2024 13:13