Skip to main content

Groenafval is niet goed voor de natuur

We zien steeds vaker dat mensen hun groenafval weggooien in het bos. Bijvoorbeeld takken, bladeren, gras, snoeiafval en etensresten. Omdat het afval biologisch afbreekbaar is, lijkt het op het eerste gezicht niet erg. Toch is ook dit afval schadelijk voor de natuur.

Door groenafval weg te gooien in het bos, kunnen hier ongewenste, exotische plantensoorten gaan groeien. Dit zijn soorten die normaal gesproken niet in onze natuur voorkomen. Deze planten kunnen andere planten- en diersoorten verdringen.Ook is groenafval soms giftig voor dieren. Als zij het afval opeten, kunnen ze hier ziek van worden of erin stikken. Let er dus goed op dat u uw groenafval op de juiste manier opruimt en het niet in de natuur achterlaat.

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gooit u weg in de groene container. In de afvalkalender van de gemeente ziet u wanneer de groene container wordt geleegd. U kunt tuinafval ook gratis aanbieden bij Milieupark Heukelom.

Hoe kan ik meehelpen?Ziet u dat er ergens in het bos veel groenafval wordt weggegooid? Laat het weten via BuitenBeter https://buitenbeter.nl/web/#/bergen. De gemeente kan dan niet alleen actie ondernemen, maar weet zo ook op welke plekken vaak groenafval ligt. Deze gebieden kunnen we dan extra in de gaten houden.