CB Login

 
   
 
Inloggegevens vergeten?   Registreer  

                                                                

logostatenverkiezingen  VOOR ACTUELE KERKDIENSTEN EN PAROCHIENIEUWS KLIK HIER   logostatenverkiezingen    VOOR ACTUELE KERKDIENSTEN EN PAROCHIENIEUWS KLIK HIER   logostatenverkiezingen   VOOR AcTUELE KERKDIENSTEN EN PAROCHIENIEUWS KLIK HIER   logostatenverkiezingen   VOOR ACTUELE KERKDIENSTEN EN PAROCHIENIEUWS KLIK HIER 

Interview nabestaande crash Lancaster ED449

In het kader van de Herdenking 75 jaar Vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog, is op woensdag 4 maart 2020 het monument 'Wing of Freedom' onthuld in Nieuw Bergen. Bij de onthulling waren ook aanwezig de nabestaanden van slachtoffers die op 12 maart 1943 om het leven kwamen tijdens de crash van een Britse Lancaster bommenwerper. Met een van de nabestaanden had Bergen Limburg Online een interview: Murray Kissick uit Canada. Zijn oom Victor Kissick is een van de slachtoffers.

Murray Kissick zegt zeer verheugd te zijn over de uitnodiging die hij ontving om bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig te mogen zijn. Er is volgens hem hard gewerkt om de juiste crashlocatie te vinden van de Lancaster MK III met registratienummer ED449. In 2010 was hij samen met zijn vrouw al eens in Nederland. Nu voor de derde keer. Zijn vader bezocht samen met zijn moeder (ook de moeder van Victor) in 1966 Nederland. Zijn vader leeft nog en hoopt in juli 92 jaar te worden.

Murray kon niet geloven dat de organisatie, samen met vele anderen, zo veel gedaan heeft om deze memorabele happening tot een succes te maken. Het monument vindt hij schitterend. Het vertelt volgens hem het verhaal van die tragische avond in maart 1943.

Het bezoek aan begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen, waar alle zeven bemanningsleden zij-aan-zij liggen, was heel emotioneel, maar dankbaar. Een 'dankjewel' is volgens hem, maar ook volgens zijn vader, niet voldoende om iedereen te bedanken voor zijn of haar inzet. Murray heeft zo veel beleefd; iets om nooit meer te vergeten. Omdat hij een gepensioneerde geschiedenisleraar aan de highschool in zijn woonplaats is, heeft hij zich voorgenomen om dit verhaal, al zijn belevenissen, te delen met de studenten en met iedereen die er belangstelling voor heeft. Groot respect heeft Murray voor de organisatie die laat zien dat deze geschiedenis nooit vergeten mag worden.

Hier kun je het interview met Murray Kissick beluisteren (in het Engels).Murray Kissick RS
   FOTO: Murray Kissick met unieke herinneringen aan 'Wing of Freedom'.

  • arnodebest
  • Samen In Beweging
  • Vvd Bergen
  • Burgerbelangen
  • Gemeente Bergen

Bezoekers

5884244
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Laatste maand
Alle dagen
1995
12473
14468
66775
190184
254363
5884244

25-09-2023 00:44