CB Login

 
   
 
Inloggegevens vergeten?   Registreer  

                                                                

HALFVASTEN OPTOCHT OFFERE - Zaterdag 9 maart - Aanvang 14.00 uurhalfvastenoptochtHALFVASTEN OPTOCHT OFFERE - Zaterdag 9 maart - Aanvang 14.00 uurhalfvastenoptochtHALFVASTEN OPTOCHT OFFERE - Zaterdag 9 maart - Aanvang 14.00 uurhalfvastenoptochtHALFVASTEN OPTOCHT OFFERE - Zaterdag 9 maart - Aanvang 14.00 uurhalfvastenoptochtHALFVASTEN OPTOCHT OFFERE - Zaterdag 9 maart - Aanvang 14.00 uurhalfvastenoptocht

Woordje van de pastoor 5

De bisschoppensynode is woensdag 4 oktober van start gegaan. Veel bisschoppen, maar ook anderen, nemen deel in Rome om na te denken over de Kerk in deze tijd. Iedereen kijkt gespannen toe! Uit conservatieve hoek is men bang dat er dingen gaan veranderen, uit progressieve hoek hoopt men juist dat er dingen gaan veranderen.

Persoonlijk ga ik me daar niet druk om maken. Natuurlijk volg ik het en ben ik heel benieuwd, maar ik vertrouw erop dat onder leiding van de H. Geest alles goed zal verlopen en wacht rustig af. Als we kijkennaar de geschiedenis, dan heeft de Kerk voor wel hetere vuren gestaan en heeft het overleefd.
De drie grote thema’s die centraal staan in deze synode zijn: ‘communio, participatio en missio’; ofwel (in mijn vertaling): ‘gemeenschap, deelname en zending’. De Kerk is op de 1e plaats ‘gemeenschap’. Het woord ‘kerk’ is daar zelfs de vertaling van (Latijn: ecclesia). De Kerk wil graag mensen samenbrengen om met elkaar te vieren en te herdenken in vreugde en verdriet: van groot belang en een meerwaarde in een wereld die individualistischer is dan vroeger.

Gemeenschap is enerzijds ‘met elkaar zijn’ in een sociale setting, maar ook ‘met Jezus Christus zijn’ die deel wil uitmaken van ons leven. Gemeenschapszin in sociale en religieuze zin kan alleen maar door ‘deelname’. Een uitdaging in deze tijd voor de kerk maar ook een mooie en boeiende taak. Hoe kunnen we mensen binnen de kerk maar ook van buiten de kerk betrekken in het leven van de parochie?

En dan als 3e ‘zending of missie’. Het samenkomen en deelnemen daarvan willen we naar buiten toe uitstralen in de hoop dat we anderen enthousiast maken er ook bij te komen. Dat is onze missie. Voor de kerk betekent dat aan de ene kant mensen te bewegen erbij te komen en aan de anderen kant betekent het andersom: dat mensen van de kerk zich bewogen voelen om naar mensen toe te gaan en op welke manier dan ook van betekenis te zijn door naastenliefde in praktijk te brengen.

Wat voor een kerk geldt, zou je ook voor een groot gedeelte kunnen toepassen op welke vereniging dan ook! Elke vereniging wil graag mensen bij elkaar brengen, vervolgens op een zo goed mogelijke manier betrekken bij activiteiten en heeft als missie om nieuwe mensen enthousiast te krijgen om er ook bij te komen. Onze gezamenlijke missie in de wereld waarin wij leven! Laten we hopen en bidden dat de synode in Rome vruchtbaar mag zijn!

Pastoor Rick Blom.

  • Burgerbelangen
  • Samen In Beweging
  • arnodebest
  • Gemeente Bergen
  • Vvd Bergen

Bezoekers

7090659
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Laatste maand
Alle dagen
5701
8011
45068
67119
5701
222314
7090659

01-03-2024 19:24