CB Login

 
   
 
Inloggegevens vergeten?   Registreer  

                                                                

Campagne Stop Diefstal start in Gemeente Bergen

De nieuwe Stop Diefstal-campagne voor de agrarische sector in de gemeente Bergen is van start gegaan. LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg en burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen gaven samen het startsein. De aftrap vond plaats bij vaste plantenkweker en LLTB-lid Pieter Lucassen in Nieuw Bergen.

Diefstal van GPS-apparatuur in de agrarische sector is al lange tijd een groot probleem. De apparatuur is duur en wordt veel gebruikt door agrarische ondernemers. Voor criminelen een heel gewilde buit. De apparatuur verdwijnt vliegensvlug de grens over en de ondernemers blijven met een grote kostenpost achter. Denk daarbij aan braakschade, stilstaande apparatuur en de kosten van de apparatuur.

Met de campagne Stop Diefstal proberen de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), brancheorganisatie Cumela, Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg en Oost-Nederland en de landelijke politie door nadruk te leggen op het registreren, markeren en demonteren van apparatuur en verdachte situaties te signaleren GPS-diefstallen zoveel mogelijk te voorkomen:
De partners roepen agrarische ondernemers op om hun GPS-apparatuur te registreren, markeren en demonteren. Geregistreerde en gemarkeerde apparatuur is immers lastiger te transporteren en te verhandelen, en daardoor onaantrekkelijk voor criminelen. Daarnaast vragen de partners ondernemers om verdachte situaties te signaleren en te melden bij de politie. “Als LLTB pleiten we daarnaast voor een extra stap”, vertelt LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg, tevens portefeuillehouder Veiligheid en lid van PVO Limburg. “Vergeet geen aangifte te doen. Want zonder aangifte kan de politie niets.”

De succesvolle anti-diefstalcampagne loopt al enkele jaren op landelijk niveau. Nu focust de campagne zich ook op regio’s en gemeenten in Nederland, waaronder de gemeente Bergen. Het aantal GPS-diefstallen neemt namelijk niet alleen landelijk, maar ook in Limburg, momenteel weer toe. Dat concludeert de LLTB uit signalen van leden. Rompelberg: “Registreren en markeren is een adequaat middel om gestolen spullen terug te vinden, zoals recent ook is gebeurd in Oost-Europa, waar een partij GPS-apparatuur teruggevonden is, afkomstig uit Nederland. Zorg dus dat de politie de serienummers heeft van de apparatuur.”

“Diefstal van GPS-apparatuur, zeker in het oogstseizoen, zorgt voor veel onkosten voor agrarische ondernemers en kan leiden tot vertraging of zelfs stilstand van de productie. Het toenemende aantal diefstallen is dan ook zorgelijk. We nemen dergelijke signalen van de LLTB en de politie zeer serieus en ondersteunen een campagne als Stop Diefstal daarom van harte”, zegt burgemeester Pelzer.

Cumela startte in 2021, samen met de LLTB en PVO Limburg, de eerste Stop Diefstal -campagne om het oplopende aantal diefstallen van GPS-apparatuur een halt toe te roepen. Vorig jaar meldden ruim 500 bedrijven zich bij Cumela voor een markeerset. Er werden 11.000 labels en 5.000 waarschuwingsstickers uitgeleverd. Het aantal inbraken in de sector onder gemarkeerde en geregistreerde apparatuur verminderde met 45 procent ten opzichte van de periode daarvoor.

Agrarische ondernemers kunnen een Stop Diefstal-pakket aanvragen via de website van PVO Oost-Nederland: www.pvo-oostnederland.nl/stopdiefstal/limburg/ Het pakket bestaat uit 20 gepersonaliseerde permanente labels, 10 raamstickers, lijm, een ontvettingsdoekje, schuurpapier, vinyl handschoentjes, een montagehandleiding en een stappenplan. Leden van de LLTB kunnen het pakket gratis aanvragen. Niet-leden betalen 35 euro voor het pakket.

  • Vvd Bergen
  • Samen In Beweging
  • Goederenbank Rechthoek
  • Gemeente Bergen
  • arnodebest
  • Burgerbelangen

Bezoekers

7569557
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Laatste maand
Alle dagen
8667
8342
36423
86753
167219
317380
7569557

17-04-2024 20:11