Aantal valincidenten in Noord-Limburg moet omlaag
Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal doden door valincidenten de afgelopen jaren is gestegen. Om dat aantal terug te dringen, ondertekenden zorgverzekeraar VGZ en 7 gemeenten uit Noord-Limburg afgelopen dinsdag een intentieverklaring voor een Health Impact Bond (HIB) Valpreventie Noord-Limburg.
Hierdoor wordt het mogelijk dat ouderen met een verhoogd risico op vallen in de regio Noord-Limburg een effectiefvalpreventie traject kunnen doorlopen. Dit vermindert het aantal valincidenten en opnames op de spoedeisende hulp. Het gehele valpreventietraject wordt betaald met investeringen van private partijen. Wanneer het beoogde resultaat behaald is, worden de investeerders uitbetaald door de gemeenten en Coöperatie VGZ.
Onlangs werd bekend dat in Nederland dagelijks 13 mensen sterven na een ongelukkige val. Vijf jaar geleden waren dit “slechts” 8 per dag. Dit komt deels door de groei van het aantal ouderen maar ook dat ouderen langer thuis wonen. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat in de regio Noord-Limburg onder ouderen zo’n 20.000 valincidenten per jaar plaatsvinden. Dit leidt tot 7.000 medische behandelingen, 600 ziekenhuisopnames en €16 miljoen aan directe medische kosten. Valpreventieve maatregelen kunnen deze cijfers positief beïnvloeden.
''Daarom hebben wij in onze regionale projectgroep samen met zorgaanbieders en Coöperatie VGZ onder begeleiding van VeiligheidNL en Vilans een regionale aanpak ontwikkeld waar we op effectieve manieren gaan werken aan de preventie van valincidenten onder met name oudere inwoners. We hebben daarbij bewust gekozen voor een vernieuwende, duurzame manier van financieren'', zegt Roy Bouten, wethouder Gemeente Horst aan de Maas.
De komende vijf jaar worden zo’n 7000 ouderen uit de regio gescreend op valrisico en mobiliteitsproblemen en bewust gemaakt wat ze zelf preventief kunnen doen. 2500 van hen, dit zijn de ouderen met verhoogd valrisico, worden begeleid naar een gericht beweegaanbod en ondersteuning op maat. Met deze interventie wordt de kans op vallen verkleind en ouderen bewust gemaakt van maatregelen die zij zelf kunnen nemen, zoals meer verlichting in huis of vaker brilcontrole. Het effect hiervan is minder valincidenten, minder opnames bij de spoedeisende hulp en verbetering in balans en spierkracht. Bovendien hoeven minder mensen beroep te doen op de WMO.
Om valpreventie duurzaam te financieren zijn innovatieve, integrale financieringsmodellen nodig. Uit dit gedachtengoed is de Health Impact Bond opgezet. Bouten: ''De expertise van Vilans en VeiligheidNL heeft geleid tot een innovatieve en integrale aanpak waarbij voor het eerst in Nederland een structurele samenwerking van zorgverzekeraar en gemeente als financiering van valpreventie activiteiten geborgd worden. Bovendien leidt het tot verbeterd welzijn voor de inwoners van de gemeenten en kan veel persoonlijk leed worden bespaard. Nu de intentieverklaring getekend is, gaan we op zoek naar investeerders. Daarvoor is Social Finance NL aangetrokken als intermediair. Zij zijn gespecialiseerd in het opzetten van dergelijke impact bonds.''
Op de foto vlnr de ondertekenaars van de intentieverklaring: Bram Jacobs, wethouder zorg& welzijn gemeente Beesel, Anget Mestrom, wethouder vitale gemeenschappen, zorg enondersteuning gemeente Peel en Maas, Roy Bouten wethouder sociaal domein gemeente Horst aan deMaas, Annemieke van Hees, manager Zorginkoop Integrale Zorg Coöperatie VGZ en Geert Wingens, Senior Inkoper Coöperatie VGZ.