Skip to main content

Boost voor slimme mobiliteit in Noord-Limburg

In de regio Noord-Limburg wordt de komende 3 jaar geïnvesteerd in slimme mobiliteitsoplossingen die bijdragen aan een slim, duurzaam en veilig mobiliteitssysteem voor inwoners. Én die bijdragen aan de bereikbaarheid en economische ontwikkeling van bedrijven.

Om dit voor elkaar te krijgen starten de samenwerkingsverbanden SmartwayZ.NL en Trendsportal met ‘de gebiedsgerichte aanpak’. De lokale vraag wordt hierbij afgestemd op het aanbod aan slimme mobiliteitsdiensten. Provincie Limburg ondersteunt deze aanpak. In totaliteit investeren de partijen 2,7 miljoen.

Mobiliteit staat niet stil. Ontwikkelingen, innovaties en nieuwe initiatieven bieden kansen. Eric Beurskens, voorzitter Trendsportal: “Denk hierbij aan (elektrisch) deelvervoer, wegsensoren, slimme verkeerslichten of laadpalen die elektriciteit met een auto én een woning delen.”Ook heeft Noord-Limburg te maken met steeds ouder wordende inwoners en zijn er veel logistieke verkeersstromen. “Kortom, voldoende mobiliteitsuitdagingen die vragen om passende oplossingen”, aldus Beurskens.

Noord-Limburg is de eerste regio in Zuid-Nederland waar SmartwayZ.NL op deze manier gaat ondersteunen. Christophe van der Maat, voorzitter SmartwayZ.NL: “De gebiedsgerichte aanpak in Noord-Limburg is een voorbeeld voor heel Nederland. Het doel is een slim mobiliteitssysteem creëren waarin reizigers en vervoerders centraal staan. Hiervoor is betere kennis van, en contact met reizigers en vervoerders nodig. Dat kan alleen vanuit en samen met de regio.”

De officiële start van de samenwerking vindt begin 2021 plaats nadat alle besluitvorming rond is. Toch zijn de eerste voorbereidingen voor diverse projecten al getroffen. “De uitdaging is dat we slimme, veilige en duurzame mobiliteit willen realiseren en stimuleren. Voor Noord-Limburg zetten we op korte termijn in op nieuw ontwikkelde oplossingen voor die opgave”, aldus Hubert Mackus, gedeputeerde provincie Limburg. Twee projecten die momenteel opstarten zijn Social Green en de Corridoraanpak.

Werkgevers en werknemers hebben beide vragen rondom bereikbaarheid. Bijvoorbeeld: Hoe komen we op een veilige, snelle, duurzame en betaalbare manier op het werk? Het project Social Green zet elektrische deelauto’s in voor medewerkers. Op het bedrijfspand komen zonnepanelen die de auto’s opladen. Na werktijd neemt de werknemer de auto mee naar huis. Daar kunnen anderen hem als deelauto gebruiken. Daarnaast worden de auto’s als back-up energievoorziening voor het bedrijf en de woonomgeving gebruikt.

Noord-Limburg heeft veel te maken met logistiek. Transporteurs kunnen veiliger, duurzamer en efficiënter rijden door meer samen te werken. En door slim gebruik te maken van de bestaande infrastructuur en beschikbare data. Daarmee besparen ze tijd en geld. Met het project Corridoraanpak wordt hier samen met de transporteurs aan gewerkt.

Meer informatie over de projecten en de gebiedsgerichte aanpak staat op www.trendsportal.nl/projecten-tools. Woont, werkt of reist u in Noord-Limburg? Of bent u een mobiliteitsprofessional? En wilt u meedenken of meewerken aan slimme mobiliteitsoplossingen in Noord-Limburg? Meld u dan aan via de site.