Landelijke Leergeld Dag op 1 juni
In Nederland leeft 1 op de 12 kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. 40% van hen heeft werkende ouders. Slechts een beperkt deel van hen maakt gebruik van bestaande voorzieningen. Veel werkenden rekenen zich niet tot de doelgroep die in aanmerking komt voor de wel aangeboden voorzieningen. Ook kent een deel van de ouders de regelingen niet of weet de weg er naar toe niet.
Stichting Leergeld zorgt ervoor dat jaarlijks meer dan 130.000 kinderen die opgroeien in armoede gewoon mee kunnen doen met hun leeftijdsgenootjes en niet aan de zijlijn hoeven blijven staan. In de Leergeld werkwijze staat de menselijke benadering centraal. Leergeld verplaatst zich in de positie van de ouder(s) en een Leergeld vrijwilliger gaat bij de ouder(s) thuis het gesprek aan.
De menselijke benadering van Stichting Leergeld blijkt in de praktijk regelmatig in schril contrast te staan met hoe gezinnen door andere instanties worden behandeld. Op 1 juni, de Landelijke Leergeld Dag, roept Stichting Leergeld hen op om zich hierdoor te laten inspireren om zo gezamenlijk álle ouders met geldzorgen te bereiken en hen vooruit te helpen. Nu meedoen, is straks meetellen
Via 112 lokale stichtingen, die samen actief zijn in 74% van de Nederlandse gemeenten, biedt Stichting Leergeld kinderen uit minimagezinnen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Zo ondersteunt zij ouders met bijvoorbeeld de aanschaf van schoolspullen, een bijdrage voor een schoolreis, een computer of een fiets of met de contributie voor een sportvereniging. In 2020 konden dankzij Stichting Leergeld in heel Nederland 131.203 kinderen uit minimagezinnen onbezorgd meedoen.
In de gemeenten Heumen, Mook en Middelaar, Gennep en Bergen heeft Stichting Leergeld De Stuwwal 273 van deze kinderen kunnen ondersteunen, met een totaal van 692 aanvragen. Om gezamenlijk nog meer kinderen nog beter te bereiken werkt Stichting Leergeld samen met Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job binnen het samenwerkingsverband Sam&.
Elk jaar op 1 juni wordt de Landelijke Leergeld Dag georganiseerd, waarop er aandacht is voor het werk van Stichting Leergeld. Normaal wordt er ergens in het land een bijeenkomst gehouden. In coronatijd vindt de Landelijke Leergeld Dag alleen plaats op sociale media. Stichting Leergeld De Stuwwal grijpt deze Landelijke Leergeld Dag 2021 aan om de gemeenten Heumen, Mook en Middelaar, Gennep en Bergen, maar ook alle lokale professionals en lokale werkgevers op te roepen om in hun werk richting ouders met geldzorgen vooral te kiezen voor een menselijke benadering. Meer informatie over de Landelijke Leergeld Dag is te vinden www.leergeld.nl/landelijke-leergeld-dag/