Onthulling monument 'Wing of freedom' in Bergen
Begin maart 2020 is het 75 jaar geleden dat Bergen van de Duitse overheersers werd bevrijd. In dat kader wordt woensdag 4 maart vanaf 13.00 uur aan de Ontginningsweg in Bergen het monument 'Wing of freedom' onthuld. Dit gebeurt ter ere van de omgekomen bemanning (twee Canadezen en vijf Engelsen) van de Lancaster ED449 VN-T die op 12 maart 1943 nabij die plek neerstortte. Dit monument staat tevens symbool voor de bemanning van alle 28 crashes en noodlandingen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in de gemeenten Bergen, Gennep, Mook en Middelaar en Weeze.
Het monument is gemaakt door Juul Baltussen naar een ontwerp van Jan Driessen. Verder worden bij alle 28 crashlocaties informatieborden geplaatst. Deze locaties zijn met elkaar verbonden via vier fietsroutes.
Met de uitgave van het boek 'Vliegtuigcrashes en noodlandingen WOII Gemeente Bergen' van de hand van de geboren Wellenaar Jacques Haumann is dit herdenkingsproject ontstaan. In zijn boek beschrijft Haumann de 14 crashes en noodlandingen die gedurende de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Bergen hebben plaatsgevonden. Na de presentatie van het boek, vond de gemeente Bergen dat dit onderwerp uitgewerkt zou moeten worden in een grensoverschrijdend project.Zo is bijna twee jaar geleden de Werkgroep Wings of Freedom Bergen opgericht die tot nu toe 28 crashes en noodlandingen in de gemeenten Bergen, Gennep, Mook en Middelaar en Weeze in kaart heeft gebracht. Met behulp van bodemonderzoek door onder meer de Planehuntersgroep is er veel duidelijkheid gekomen over de locaties waar vliegtuigen zijn neergestort en over de toedracht van deze gebeurtenissen. Tijdens dit onderzoek zijn ook nog vele restanten van de vliegtuigen geborgen.
In een van de dagboeken van het 50. Sqn Royal Air Force, waartoe dit toestel behoorde, stond:''Lancaster B. Mk.III ED449 VN-T and crew never heard from again after leaving Skellingthorpe.'' Met name deze zin heeft de werkgroep verplicht om de nabestaanden van alle bemanningsleden van dit toestel te vinden. ''We moeten de familie vertellen waar en wat er is gebeurd. Hun dierbare familieleden hebben gezorgd voor de vrijheid waarin wij al 75 jaar mogen en kunnen leven.''
En dat is ook gelukt want na bijna twee jaar intensief speurwerk is er dit jaar op dinsdag 16 februari contact gelegd met de zevende en laatste familie, de familie van Flight Sergeant Andrew Allan: Wireless operator/air gunner. De komende dagen zal de werkgroep 38 familieleden van deze bemanning verwelkomen tijdens een volledig gratis drie dagen programma waarin centraal de onthullingsceremonie staat op woensdag 4 maart aan de Ontginningsweg in Bergen. Het programma voorziet verder in bezoeken aan musea en andere bezienswaardigheden, maar ook aan begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen waar hun dierbaren begraven liggen.
Belangrijk nog om te vermelden is dat de 'Veteranengroep' van de gemeente Bergen op de vooravond van de onthulling van het monument op dinsdagavond 3 maart vanaf 20.00 uur start met een circa 50 km lange mars vanuit Mook naar Bergen en daarbij langs diverse crashlocaties komt.
Meer informatie over dit initiatief en de onthulling van het monument is te vinden op facebookpagina Wings of Freedom Bergen