Skip to main content

Stichting Leergeld De Stuwwal ondersteunt meer kinderen

Stichting Leergeld De Stuwwal heeft het jaar 2019 afgesloten met een duidelijk goed resultaat. Ten opzichte van 2018 heeft de stichting 30% meer kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen kunnen ondersteunen.

Stichting Leergeld De Stuwwal probeert in de gemeenten Heumen, Mook en Middelaar, Gennep en Bergen sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen zoveel mogelijk te voorkomen. Gemiddeld blijkt in elke schoolklas twee kinderen financiële hulp nodig te hebben.

De lange termijn ambitie van Leergeld De Stuwwal is dat alle kinderen in principe in de leeftijd van vier tot achttien jaar kunnen meedoen binnen het onderwijs en/of het sociaal-maatschappelijk leven op en rond de school. Teneinde sociaal isolement van schoolgaande kinderen en jongeren te voorkomen, helpt de stichting kinderen uit minima gezinnen, voor wie overheidsvoorzieningen uitgeput, niet toereikend dan wel niet beschikbaar zijn. Getrainde intermediairs van Leergeld bezoeken de gezinnen. Zij beschikken over goede kennis van de lokale sociale kaart, kennen de voorliggende voorzieningen van de gemeenten en begeleiden het gezin bij de hulpvraag.

De laagdrempeligheid van Stichting Leergeld De Stuwwal biedt de kans veel kinderen uit de doelgroep te bereiken en te ondersteunen. Het huisbezoek in combinatie met de inkomenstoets biedt de mogelijkheid om de hulpvraag met maatwerk te beantwoorden. Dit geeft tevens inzicht in de problematiek binnen deze gezinnen. De signalen vanuit de gezinnen helpt de stichting om het gemeentelijke armoedebeleid gefundeerd te beoordelen en om als goed geïnformeerde gesprekspartner te fungeren voor de lokale overheid teneinde het beleid beter aan te laten sluiten op de behoeften van de doelgroep.

Uit de cijfers over 2019 blijkt dat de stichting ten opzichte van 2018 bijna 30% meer kinderen heeft kunnen bereiken. Het aantal geregistreerde aanvragen in 2017 bedroeg 96, en steeg in 2018 naar 504 en in 2019 naar 579. In 2017 bedroeg het aantal kinderen dat is bereikt 46. In 2018 steeg dat aantal naar 202 en groeide in 2019 met bijna 30% tot 259.

Ondanks dat er geen specifieke statistieken met betrekking tot de doelgroepen van stichting Leergeld De Stuwwal bestaan, is er wel een indicatie aan te geven. Er van uitgaande dat alle kinderen in uitkeringssituaties bij de uitkeringsinstantie bekend zijn, lijkt het erop dat deze kinderen – gelet op de aantallen per gemeente - in een hoog percentage door de stichting Leergeld De Stuwwal bereikt worden. Uitgesplitst naar de cijfers per gemeente blijkt in de gemeente Heumen in 2019 van de 90 kinderen in uitkeringsgezinnen 64 kinderen (71%) van Stichting Leergeld de Stuwwal ondersteuning te hebben ontvangen. In de gemeente Mook en Middelaar zijn van de 40 kinderen in uitkeringsgezinnen 34 kinderen (85%) geholpen en in de gemeente Gennep van de 130 kinderen in uitkeringsgezinnen 102 (78%). In de gemeente Bergen tot slot hebben van de 100 kinderen in uitkeringsgezinnen 59 kinderen (59%) ondersteuning ontvangen.

De uitvoeringskosten van de stichting zijn laag want er wordt uitsluitend gewerkt met vrijwilligers (-intermediairs). Deze vrijwilligers hebben uitstekend contact met de doelgroep. Het huisbezoek van een intermediair bij elke aanvraag is dé kernkwaliteit van de werkwijze van Stichting Leergeld. De stichting kent geen vrijwilligersvergoedingen, maar kent alleen een reiskostenvergoeding toe. Bij vergelijkbare stichtingen in Nederland worden voor uitvoeringskosten ca. 10% van de beschikbaar gestelde (subsidie)bedragen aangehouden. Stichting Leergeld De Stuwwal zit daar ver onder.

Stichting Leergeld De Stuwwal heeft kennis van de lokale situatie (gemeentelijke voorzieningen, sportieve en culturele infrastructuur, onderwijsorganisaties) en van de lokale sociale kaart, inclusief andere particuliere organisaties, waarmee vaak wordt samengewerkt.

Hans Stiekema, de voorzitter van de Stichting, concludeert dan ook “dat tegen hele lage organisatiekosten, heel veel kinderen fantastisch geholpen worden. Vanzelfsprekend zijn wij niet snel tevreden, nu ook niet, maar het percentage kinderen dat wij bereiken is hoog, maar kan nog hoger. Als gevolg van de effecten van corona, verwachten wij ook meer aanvragen van ZZP'ers, en anderen die nu even met minder inkomen zitten.”De Stichting zou graag nog enkele coördinatoren en intermediairs verwelkomen.

Voor informatie betreffende donaties, hulp, of vrijwilligerswerk: Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.leergeld.nl/destuwwal