Zullen we elkaar een beetje in de gaten houden?
De maatregelen om het Coronavirus in te dammen hebben niet alleen grote gevolgen voor de economische ontwikkeling van ons land, ook maatschappelijk zijn er grote consequenties.
Het dichtgaan van ontmoetingscentra zoals Ontmoetingscentrum Bergen(OCB), horeca en andere gelegenheden zorgen ervoor dat mensen (nog) minder elkaar kunnen treffen. De maatregel om alle contacten zoveel mogelijk terug te brengen tot alleen het hoogst noodzakelijke, maakt eenzamen wellicht nog eenzamer. De vraag is dan ook:"Wie kijkt om naar die man of vrouw achter die deur die nooit open gaat. Anders gezegd: houden we elkaar toch een beetje in de gaten alhoewel we in de strijd tegen het Coronavirus contacten zoveel mogelijk moeten beperken?
In het kader van het Noaberschap bestaat de Noaberplicht. Dit houdt in dat buren (noabers) elkaar in raad en daad bijstaan als dat nodig is. Buurtgenoten bellen bijvoorbeeld regelmatig alleenstaanden in de buurt om te zien of er behoefte is aan hulp en/of een gesprekje of een andere vorm van contact. Een zo'n belletje kan wonderen doen. Misschien is iemand ziek geworden of gevallen maar kan niet bij de telefoon komen! Dan is het een veilig idee als er iemand is die je elke dag even belt en bij niet opnemen hulp inroept. Als meerdere mensen dat bij alleenstaanden in de buurt zouden doen, dan houden we elkaar in tijden dat contacten zoveel mogelijk beperkt moeten blijven, toch een beetje in de gaten! Een geruststellend gevoel in deze onrustige en onzekere tijden.
De gemeente Bergen kent al diverse organisaties zoals De Zonnebloem en de KBO die zieken en ouderen in het oog houden en indien nodig een helpende hand uitsteken. Niet iedereen is echter lid van zo'n organisatie. Daarnaast worden momenteel binnen de gemeente Bergen initiatieven ontwikkeld om richting alleenwonenden meer de vinger aan de pols te houden maar zijn nog niet operationeel. Terwijl de uitgevaardigde maatregelen tegen het oprukkende Coronavirus het nu extra urgent maken om juist nu wat meer naar elkaar om te kijken.
Inmiddels heeft het Rode Kruis het speciale telefoonnummer 070-4455888 geopend waar ouderen en zieke mensen terecht kunnen met vragen rond het Coronavirus.
Ook is de Luisterlijn dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Telefoon 0900 0767.