Gedenkwaardige viering Gennep 75 jaar bevrijd
Met toespraken, kransleggingen en vlagvertoon vierde Gennep gisteren 75 jaar vrede, vrijheid en vriendschap. Dat gebeurde onder veel belangstelling en in bijzijn van oorlogsveteranen Ted Hunt, Joe Cattini, Jim MacLeod, George Avery en Robert Larnach. Gouverneur Theo Bovens alsmede de burgemeesters uit Goch en Weeze namen deel aan de ceremonie op de militaire begraafplaats in Milsbeek en op de Highlandersbridge in Gennep.
Overal waar de vijf oorlogsveteranen verschenen betuigde men respect en gingen de handen op elkaar voor datgene wat zij voor de bevrijding van Gennep hebben betekend. Tijdens een uitgebreid programma met een herdenkingsdienst in de Milsbeekse kerk en kransleggingen op de achter de kerk gelegen militaire begraafplaats werden de gevallenen herdacht. Alle graven waren speciaal ter ere van deze herdenking een paar dagen geleden voorzien van zelfgemaakte poppy's.
Waarnemend burgemeester Willibrord Van Beek van de gemeente Gennep legde als eerste een krans bij het monument. Daarna volgde oorlogsveteraan majoor Edwin Hunt met een poppykrans. Nog veel meer kransen volgden van onder meer gouverneur Bovens, de Bond van Wapenbroeders, stichting Veritable, de geestelijke gemeenschap van Gennep en van de gemeenten Goch en Weeze. Na de plechtigheden in Milsbeek werd door een kleine delegatie bloemen gelegd bij de oorlogsgraven op het Ottersumse kerkhof waarna de ceremonie een vervolg kreeg op de tot Highlandersbridge omgedoopte Niersbrug in Gennep en bij het monument van de Barmhartige Samaritaan. Op de brug werden aan het einde van de plechtigheden de Engelse, Schotse, Nederlandse en Duitse vlag gehesen maar ook de vlag van de Schotse Highland Division alsmede de Europese vlag. Want als iets de afgelopen 75 jaren wel duidelijk is geworden is dat zo'n lange periode van in vrijheid leven alleen gevierd kan worden als mensen en landen als vrienden en goede buren met elkaar omgaan.
Ook de burgemeesters van de gemeenten Goch en Weeze leggen een krans op de Milsbeekse oorlogsbegraafplaat.
Klik hier voor een fotoreportage