Gennep staat met Lichtmonument en expo stil bij Holocaust
Onder grote belangstelling werd zondagavond 26 januari op het Ellen Hoffmannplein in Gennep stil gestaan bij de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Holocaust uit Gennep zijn verdwenen. Er werd een tijdelijk Lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde onthuld alsmede een nieuw informatiebord. Harrie-Jan Metselaars, auteur van het boek 'En toen waren ze weg' hield daarna een kort maar indringend verhaal over het lot van de Gennepse Joden.
Sinds 2005 is 27 januari uitgeroepen tot de internationale herdenkingsdag van de Holocaust. Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat het in Polen gelegen concentratiekamp Auschwitz bevrijd werd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei staat met een tijdelijk lichtmonument stil bij het feit dat Joden, Roma en Sinti in Nederland op brute wijze slachtoffer werden van een ongekend vervolgingssysteem met als doel totale vernietiging van deze bevolkingsgroepen. In 'Nederland worden 170 Lichtmonumenten geplaatst waaronder een mobiele op het Ellen Hoffmannplein in Gennep.
De herdenking begon met een welkomstwoordje van waarnemend burgemeester Willibrord van Beek. Aansluitend werd onder de aanwezigen het op initiatief van stichting Monarch samengestelde boekje 'Holocaust in Gennep' uitgereikt. Dit boekje is gebaseerd op het boek “En toen waren ze weg” van Harrie-Jan Metselaars. Dit boek over de Jodenvervolging in Gennep is in 2018 uitgegeven bij gelegenheid van de plaatsing van 22 struikelstenen bij de woningen vanwaar de Gennepse Joden werden gedeporteerd en vermoord in de Holocaust.
Na onthulling van informatiebord en Lichtmonument stond auteur Harrie-Jan Metselaars even stil hoe in de Tweede Wereldoorlog de Joodse gemeenschap die al meer dan 100 jaar een bescheiden maar zichtbare stempel op de Gennepse samenleving drukte, verdween. Afsluitend kon iedereen een bezoekje brengen aan de tentoonstelling over de Jodenvervolging in Gennep. Deze tentoonstelling is nog een aantal weken in de Kenniskeuken te bezoeken en eveneens opgezet door stichting Monarch.
Deze herdenking krijgt nog een vervolg met de onthulling van een permanent gedenkteken op 4 mei op het Vredesplein bij de Niersbrug. Dit gedenkteken uitgevoerd in corten staal van de hand van de Gennepse kunstenaar Mirso beeldt het vertrek uit van de 22 Gennepse Joden en vormt tevens de afsluiting van het struikelstenen-project in Gennep.