Afkeursticker op PMD-zak
In de gemeente Bergen wordt het PMD (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen) gescheiden ingezameld. Deze materialen zijn namelijk goed te recyclen. Daarom mag alleen PMD aangeboden worden. Hierbij is de belangrijkste regel dat het verpakkingsafval moet zijn, zoals plastic verpakkingsafval, drankenkartons of blikjes.
Wordt er verkeerd afval in de PMD-zakken aangeboden, dan kan het afval niet gerecycled worden. Daarom wordt vanaf december de PMD-zak voorzien van een afkeursticker als er verkeerd afval aangeboden wordt. Het is dan direct duidelijk dat de inhoud van de zak is afgekeurd en daarom niet bij de inzameling is meegenomen.
Heeft uw PMD-zak een afkeursticker? Sorteer het afval opnieuw en zorg ervoor dat alleen het PMD-afval in een nieuwe PMD-zak terecht komt. De afgekeurde zak met sticker kan in de grijze container.
PMD-afval wordt één keer per twee weken (in de even weken) op woensdag huis-aan-huis ingezameld. Op de afvalkalender is te zien welke woensdagen dit zijn. Voor de inzameling van PMD heeft de gemeente Bergen speciale zakken (gele doorzichtige) die u op verschillende locaties in de gemeente gratis kunt ophalen. Om te zorgen dat dit afval ook goed gerecycled kan worden, gelden er wel een aantal aanbiedvoorschriften. Zo is het belangrijk dat het verpakkingsafval los, plat en leeg de zak ingaat. Doe geen plastic in het soepblik of een frisdrankblikje in de drankenkartons.
PMD is plastic verpakkingsmaterialen zoals plastic flessen frisdrank, knijpflessen, plastic tubes, verpakkingsmateriaal van etenswaar, of bekers van zuivelproducten, bakjes en zakjes voor groente en fruit, kuipjes voor boter, saus en smeerkaas. Daarnaast drankblikjes, siroopflessen, metalen deksels, conservenblikjes, aluminium schaaltjes en bakjes maar ook lege kartonnen verpakkingen van drank, zuivel, soep en pastasaus.
Geen PMD? Harde kunststof zoals speelgoed, tuinmeubilair, bloempotten, chipszakken, piepschuim, medische verpakkingen zoals stomazakken, landbouwfolie, vijverplastic, krimpfolie, spuitbussen en verfblikken.
Op de website https://www.doemeemetPMD.nl leest u welk afval in de PMD-zak mag en leest u antwoorden op de meest gestelde vragen over PMD. U kunt meer lezen over afval en de inzameling daarvan op deze pagina. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de Afval Infolijn tel. (0800) 221 0013.