Skip to main content

Gemeente Bergen gaat 165 bomen kappen

In de wijken en langs straten in het buitengebied van de gemeente Bergen staan veel bomen. Waardevolle bomen die zorgen voor sfeer en groen en bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit. Bomen houden bovendien veel water vast, geven schaduw bij hitte en zorgen voor het afvangen van fijnstof. Nu blijkt na een boomveiligheidscontrole dat 165 bomen moeten worden gekapt. Ze zijn ziek, geheel of gedeeltelijk afgestorven of vormen een gevaar voor de (verkeers)veiligheid.

Bomen zijn beeldbepalend in de wijk en langs de straat. De gemeente wil ze vooral laten staan. Soms is dat echter niet mogelijk vanwege ziekte of veiligheid. Ook wortelopdruk kan hinder veroorzaken.

Gemeente Bergen heeft dit jaar alle ongeveer 1200 bomen in wijken en langs straten in het buitengebied gecontroleerd. Daarbij bleek dat 165 bomen moeten worden gekapt. Ze zijn ziek, geheel of gedeeltelijk afgestorven of vormen een gevaar voor de (verkeers)veiligheid. Deze 165 bomen worden vervangen door nieuwe aanplant. Voor elke boom die gekapt wordt plant de gemeente een nieuwe boom. Daarbij wordt zorgvuldig gekeken welke bomen het meest geschikt zijn, het beste passen in het straatbeeld.

Om de biodiversiteit te vergroten plant de gemeente verschillende soorten bomen. De nieuwe bomen worden geplant op een geschikte locatie. Dat is niet altijd de locatie waar bomen zijn gekapt.

Het is een wettelijke verplichting om alle bomen die aan straten of lanen staan elke drie jaar te controleren. Doel daarvan is het risico van schade en letsel zo klein mogelijk te houden. Vanaf nu controleert de gemeente Bergen daarom elk jaar 1/3 deel van alle bomen in wijken en langs straten.