Energielandgoed Wells Meer Update en reactie oppositie
Het project Energielandgoed Wells Meer is onderdeel van het programma VerduurSAMEN2030 van Gemeente Bergen. Gemeente Bergen heeft met het programma VerduurSAMEN2030 de ambitie uitgesproken om in 2030 energieonafhankelijk te zijn.
Dinsdag 14 december 2021 kwam er een nieuwsbrief van Energielandgoed Wells Meer uit. Toevallig op de dag waarop er in de Bergense raadsvergadering kritische vragen werden gesteld over dit project.
Het Energielandgoed Wells Meer bevindt zich op dit moment in de ontwikkelfase. Activiteiten die nodig zijn om over te kunnen gaan tot de bouw van het Energielandgoed in de volgende fase: de bouwfase.
Op 19 juli 2021 is een BV (besloten vennootschap) opgericht. Vanuit deze BV wordt de verdere ontwikkeling van het Energielandgoed uitgevoerd. Op de korte termijn houdt de BV zich bijvoorbeeld bezig met het verkrijgen van subsidie uit de regio en het aanvragen van SDE++ (subsidie duurzame energieproductie).
In een later stadium houdt de BV zich bezig met aanbestedingen, het aantrekken van financieringen en de realisatie en exploitatie van het Energielandgoed. De gemeente Bergen is op dit moment de enige aandeelhouder binnen deze BV.
Met de SDE++ subsidie wordt ervoor gezorgd dat projecten rendabel worden voor initiatiefnemers en financiers. De hoogte van de maximaal te ontvangen SDE++ subsidie wordt steeds bepaald op basis van de ontwikkeling van kosten van duurzame energieprojecten en beweegt dus mee met de markt. In januari 2022 krijgt de BV bericht of deze subsidie wordt toegekend.
Gemeente Bergen verwacht nog steeds in 2022 te starten met de realisatie van het eerste deel van het Energielandgoed. Dit betreft een klein gedeelte van het Energielandgoed dat gerealiseerd wordt op basis van het bestaande elektriciteitsnetwerk.
De inzet is om in om in 2025 te kunnen starten met de bouw van de windturbines. De realisatie van de zonnevelden (inclusief het zonnepark) gebeurt naar verwachting in twee fases: de eerste fase start in 2025 en de tweede fase in 2027.
Uiteraard is de planning afhankelijk van een aantal risico’s: denk bijvoorbeeld aan de doorlooptijd van de realisatie van extra (stroom)netcapaciteit voor teruglevering door Tennet en Enexis. Ook heeft het Energielandgoed te maken met marktontwikkelingen met betrekking tot de prijs van goederen of financiering.
"Het Energielandgoed heeft uiteraard veel aandacht voor de risico’s en anticipeert erop bij de uitvoering van de ontwikkelfase", aldus de projectleiders.
Er is bij de gemeente Bergen een vergunningsaanvraag ingediend voor de realisatie van vier zonnevelden bij de innovatieboulevard in het Energielandgoed Wells Meer. In de aanvraag wordt uitgegaan van zonnepanelen die op een verhoogde constructie komen te liggen. Met deze verhoogde constructie kan de ruimte onder de panelen ook worden gebruikt, bijvoorbeeld voor fruitteelt of ander agrarisch gebruik. Afhankelijk van de keuze voor een Zuid of Oost-West opstelling, komen er circa 60-duizend zonnepanelen op de velden te liggen.
KERN Bergen diende tijdens de Bergense raadsvergadering van 14 december een aantal moties in tegen de komst van Energielandgoed Wells Meer. Die werden allemaal verworpen door de zittende coalitiepartijen. Terwijl KERN niet tegen energietransitie is maar wel tegen de vorm waarop het in de gemeente Bergen lijkt het gaan te gebeuren. Daarover later meer.
FOTO: Zicht op windturbines vanaf de Ceresweg Bergen naar Duitsland. Denk hier nu eens 60-duizend zonnepanelen-op-hoogte bij, zoals gepland in het Wells Meer. Bergen, een toeristische gemeente.