Skip to main content

Plan ter inzage herstel riviernatuur langs de Maas in gemeente Bergen

Rijkswaterstaat werkt al geruime tijd aan het verbeteren van de ecologie van de Maas. Denk aan herstel van natuurvriendelijke oevers, beekmondingen en aanleg van nieuwe geulen. Nu ligt het definitieve plan ter inzage voor vier nieuwe locaties in de gemeente Bergen: een kwelgeul bij Wellerlooi, verbetering van de monding Looise Graaf en natuurvriendelijke Maasoevers bij Bergen en Afferden.

De maatregelen zijn onderdeel van de Europese Kaderrichtlijn Water. Het doel: de biologische kwaliteit van het oppervlaktewater verbeteren, zodat de biodiversiteit toeneemt. Veel oorspronkelijke waterplanten, vissen en kleine diertjes zijn namelijk verdwenen langs de Maas of komen nog maar weinig voor. Dit komt deels doordat de mens het rivierenlandschap door de jaren heen flink heeft veranderd.

Ter hoogte van Wellerlooi wordt een 1 kilometer lange kwelgeul aangelegd bestaande uit drie compartimenten. Ze worden met elkaar verbonden via een duiker en stuwbalken, die er voor zorgen dat het waterpeil te regelen is. Kwelgeulen waren vroeger karakteristiek in dit landschap.Ze lagen onderaan de hogere terrasrand, gevuld met helder en mineraalrijk grondwater dat vanaf de hogere flanken richting de rivier stroomt.

De lossing Looise Graaf ligt tussen Wellerlooi en Well moet een aantrekkelijk leefgebied worden met rustig stromend water. Daarvoor wordt het laatste deel van de monding licht slingerend ingericht, met steile oevers in de buitenbochten en in de binnenbochten juist flauwe brede oevers.

Bergen en Afferden. Waar dat kan, richt Rijkswaterstaat de oevers van de Maas anders in, wat leidt tot minder harde stenige waterkanten en meer zachte geleidelijk oplopende oevers. Dat is bij Bergen en Afferden de afgelopen jaren al op een aantal plekken gebeurd. Daar komen nu nog twee natuurvriendelijke stroken bij. Ter hoogte van Bergen gaat het om een stuk van 420 meter. In het midden van dit gebied staat een Maasheg. Deze blijft behouden. De bestaande picknicktafel wordt naar de Maasheg verplaatst, omdat die tafel anders in de erosiezone zou staan.Ten zuidwesten van Afferden gaat het om eenstrook van 400 meter. Voor een deel van dit achterland geldt een hoge archeologische verwachting. Op die plek blijft de oeververdediging daarom onder water gedeeltelijk liggen, zodat de afkalving daar niet te ver gaat.

Deze maatregelen genaamd Geul Wellerlooi, Monding Looise Graaf, Oever Bergen-5 en Oever Afferden-2, vormen samen met nog zes andere KRW-maatregelen elders langs de Maas, het zogeheten deelproject 6. Wat er gaat gebeuren, staat beschreven in het bijbehorende Projectplan Waterwet. Eerder kon er al gereageerd worden op het Ontwerp-Projectplan Waterwet deelproject 6. Rijkswaterstaat heeft daar in totaal 12 zienswijzen op ontvangen en meegewogen in het definitieve Projectplan. Dat ligt nu voor een laatste keer voor iedereen ter inzage tot en met dinsdag 26november 2024.

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u als belanghebbende in beroep gaan. De inzagetermijn is gestart op 16 oktober via het Rijkswaterstaat Publicatieplatform onder‘Ter inzage’. Daar staat ook hoe u een beroepschrift kunt indienen. De plannen zijn tevens in te zien op het Rijkswaterstaat-kantoor in Den Bosch (Magistratenlaan82). Maak hiervoor een afspraak via 088-7974300.

Concreet gaat het om de volgende maatregelen bij deelproject 6:• Geul Bouxweerd• Geul Bouxweerd-Kerkhoofsmaesje• Oever Bouxweerd• Geul Rijkelse Bemden• Monding Stepkensbeek• Oever Broekhuizerweerd-2Geul Wellerlooi• Monding Looise Graaf• Oever Bergen-5• Oever Afferden-2. Voor nadere informatie over de procedure rond dit Projectplan Waterwet kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met het Service Center Vergunningen Rijkswaterstaat via 088-7974300.Of kijk op de website www.samenwerkenaanriviernatuur.nl (riviertakpagina Maas). voor meer informatie over het programma Kaderrichtlijn Water Maas, inclusief een klikbare kaart met alle maatregelen die in voorbereiding en uitvoering zijn.