Lezing over de mijnwerkersstaking en monument op De Hamert

De Historische Kring Maas en Niers verzorgt in samenwerking met BiblioPlus in Nieuw Bergen woensdag 16 april een lezing over de Mijnwerkersstaking in 1943 en het Monument op De Hamert. Spreker is Martin van der Weerde en de lezing bij Bibliotheek Bergen in Den Asseldonk begint om 19.30 uur. Aanmelden bij
Ruim een jaar voor D-Day, op 29 april 1943, begon de Mijnwerkersstaking tegen de bezettings-maatregelen. Samen met de tegelijkertijd begonnen stakingen in grote delen van Nederland wordt dit de April-Mei-Staking genoemd; de meest massale verzetsdaad in alle door Duitsland bezette gebieden. Een aantal mijnwerkers werd toen doodgeschoten. Na de arrestatie en het wegvoeren van de ter dood veroordeelde mijnwerkers in mei 1943 bleven de nabestaanden in grote onzekerheid achter. Is het vonnis überhaupt voltrokken? Zo ja, waar liggen ze begraven? Pas drie jaar later wees een van de daders de plek aan op de Hamertse Heide, waar de gefusilleerden in een massagraf lagen. Heerlen en de toen nog onafhankelijke gemeente Hoensbroek maakten zich op voor de eervolle herbegrafenis. In “Steenkool”, het maandblad van de Nederlandse Steenkolenmijnen, is daarover een indrukwekkend verslag te vinden.
Elk jaar op 4 mei organiseert de Gemeente Bergen een herdenking, een stille tocht, naar der Gevallenen, de plek waar de zeven mannen werden gefusilleerd. Martin van der Weerde is historicus en was tot aan zijn pensioen werkzaam als docent Geschiedenis. Hij schrijft artikelen over geschiedenis in het tijdschrift 1Parkstad en is auteur vanhet boek 'Verhalen langs de grens'. In de tv-serie 'Als het stof daalt' zagen we hem als verteller/deskundige.