Skip to main content

Woordje van de pastoor 18-10-2024

De oorsprong van de Rozenkrans

De maand oktober heet ook wel de ‘rozenkransmaand’. Ik zelf heb het niet in mijn kinderjaren meegemaakt, maar menige generaties zijn opgegroeid met het bidden van de rozenkrans. Maar wat weten we eigenlijk van de rozenkrans? Wat bidden betreft, de kortste uitleg is dat op de losse kralen het Onze Vader gebeden wordt en de andere kralen het Wees Gegroet. Als ik de opening van het gebed niet meetel dan zijn er 50 Wees Gegroetjes die gebeden worden.

Het rozenkransgebed bestaat uit 5 X 10 Wees Gegroetjes. 10 Wees Gegroetjes samen wordt ook wel een ‘tientje’ genoemd. Bij het bidden van de rozenkrans worden vaak momenten overwogen uit het leven van Jezus en Maria. Deze momenten worden ook wel ‘geheimen’ genoemd. Er zijn van oudsher drie categorieën geheimen: de blijde, de glorievolle en de droevige geheimen. In 2002 heeft paus Johannes Paulus II er de geheimen van het licht aan toegevoegd. Wanneer men de van oudsher 3 categorieën neemt, dan zijn dat bij elkaar opgeteld 150 Wees Gegroetjes. En dit getal, 150, is niet voor niks! De priesters worden gevraagd om elke dag hun vaste gebeden te verrichten. Dit heet het breviergebed ofwel getijdengebed. Dit zijn gebeden door de dag heen en de kern van deze gebeden zijn de Psalmen uit de bijbel. Er zijn 150 psalmen.In de oudheid konden niet veel mensen lezen en schrijven, de priesters o.a. wel. En om de mensen toch een soort getijdengebed mee te geven, is de Rozenkrans ontstaan maar dan met 150 Wees Gegroetjes i.p.v. de psalmen.

Een houvast! Een rozenkrans, de snoer die we kennen, is een houvast. Je kunt de rozenkrans in de hand houden; er zijn mensen die de rozenkrans zelfs om de nek dragen. Het meedragen van deze krans is een zichtbaar teken dat we een houvast in ons leven nodig hebben. Maria is een moeder die altijd met ons meegaat in alle momenten; de geheimen (blijde, glorievolle en droevige) laten dit juist zien! En hoe mooi is het als wij de weg weten naar een Mariakapel om daar alles wat ons bezig houdt een plaatsje te geven; om dan een Wees Gegroet te bidden, even stil te zijn of op onze eigen manier te bidden.

Pastoor Rick Blom.

 

Kijk voor de meest actuele kerkberichten bij 'Parochienieuws'.