Impressie raadsvergadering gemeente Bergen 25 april 2022 door Niek van den Hurk
Maandagavond 25 april 2022 voor het eerst in het hol van de leeuw. Het zal wennen worden om te moeten luisteren naar fraaie stukjes zelfverheerlijking en het wollige taalgebruik. Niet alleen heeft onze landelijke regering moeite met openheid en transparantie, maar ook met name de
video-verklaring bij Maasduinen Centraal van de fractievoorzitter van het CDA over zijn transparantie en openheid heb ik vol ongeloof aangehoord. Voordat u verder leest moet u voor ogen houden dat ik in alle vrijheid op persoonlijke titel deze impressie voor u schrijf.
Terwijl het had moeten gaan over een aanpassing van de bestemmingsplannen rond het Energielandgoed Wells Meer, sprak Jacob Knoops (CDA) langdurig over de privé-mening van Bart Megens (Dorpsbelangen) betreffende dat Wells Meer. Zijn negatief stemgedrag in Provinciale Staten werd uitvoerig belicht in een ellenlange aanval, waarbij Megens terecht aangaf dat hij zich conformeerde aan de PVV fractie-standpunten in de provincie, zoals hij dat deze avond ook zou doen in relatie tot de standpunten van Dorpsbelangen.
Het ontaarde in een veelheid van interrupties van KERN en Dorpsbelangen. Toen het CDA het succes van de inbreng van het Energielandgoed in de verkiezingen memoreerde, verhaalde Frans Camps (KERN) fijntjes het verlies van 2 zetels door CDA en het feit dat wethouder Splinter zo'n 400 stemmen minder kreeg dan 4 jaar geleden. Naar mijn idee was de persoonlijke aanval op Bart Megens alleen maar bedoeld om Dorpsbelangen uit te sluiten van de nog lopende coalitiebesprekingen. Dat had ook gekund in enkele zinnen, zonder de moraalridder uit te hangen en waren de interrupties niet nodig geweest.
Rond het Energielandgoed Wells Meer, dat over het punt van No Return heen is, waren er een paar positieve geluiden. Jac Cuijpers van KERN sprak zijn zorgen uit over het verlies van landbouwgronden, waarbij duidelijk werd dat een gedeelte van de grond onder de op hoogte geplaatste zonnepanelen voor landbouwdoeleinden beschikbaar blijft. Te weinig volgens KERN, maar beter dan alle landbouwgrond in de vernieling. Wel blijft de vraag staan of de grond economisch kan worden bewerkt door de circa 400 palen die nodig zijn voor de bevestiging van zonnepanelen.
Vanaf het begin van de ontwikkeling van de plannen in het Wells Meer heb ik aangegeven dat er moet worden gekeken naar de toepassing van waterstof. Het terugleveren van elektriciteit door inwoners zal steeds moeilijker worden en minder financieel gewin opleveren. Bij mooi weer met wind worden nu al toeleveranciers afgeschakeld. Het voortrekken van de gemeente boven de inwoners bij teruglevering van stroom is discutabel. Toch kan hetzelfde ook gebeuren met de stroom van het Energielandgoed. Die verspilling kan worden voorkomen door het complex te koppelen aan een waterstoffabriek.
In deze raadsvergadering was te horen dat er contacten zijn over het maken van waterstof ter plaatse. Misschien kan de aanleg van de miljoenen kostende stroomkabels worden voorkomen? Meteen kwam weer de vraag welke pet wethouder Splinter op zet in de besprekingen. Die van wethouder of die van de op zijn naam staande BV? Een duidelijk antwoord bleef uit. Mijn advies: neem geen risico en verkoop en verpacht deze bedenkelijke gemeentelijke onderneming.
Dubbele petten was ook onderwerp van één van de 18 vragen die KERN over stichting De Marke stelde. Deze stichting krijgt het beheer over gemeentelijke pachtgronden en gronden van het Energielandgoed. Hoewel niet verboden, is het discutabel gezien de politieke integriteit om als bestuurder zitting te nemen namens de gemeente die subsidies e.d. moet verlenen. Wethouder Splinter is sinds kort bestuurder van 'De Marke'. Ook hier speelt de verwevenheid tussen Wells Meer als BV en de gemeente als gebruiker van stichting De Marke.
De vragen van KERN gaan onder andere over het onderhoud door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, terwijl dit eerder was gecommuniceerd als ondersteuning van de lokale agrariërs. Ook de mogelijkheid om zonder inspraak gronden te kunnen verpachten aan agrariërs van buiten de gemeente komt in de lijst met vragen aan de orde. Een verzoek van Camps (KERN) om enkele belangrijke vragen mondeling te mogen bespreken werd door voorzitter Pelzer geweigerd, onder de vermelding dat er binnen 20 dagen schriftelijk antwoord zal worden gegeven.
Opmerkelijk was dat CDA en PK even op onze minister-president leken omdat ze "geen actieve herinneringen" hadden aan het verwerpen van de motie van KERN, vorig jaar november, over het instellen van een onderzoek naar energiearmoede. Camps confronteerde de coalitie opnieuw met de huidige wenselijkheid naar een dergelijk onderzoek, dat volgens KERN nu al het broodnodige inzicht had opgeleverd als er destijds niet was tegengestemd.
Niek van den Hurk