In beweging met beweegmakelaar Martijn Jansen
Martijn Jansen is inmiddels ruim een jaar actief als beweegmakelaar in de gemeente Bergen. Tot en met 28 november houdt hij iedere donderdag een inloopspreekuur in Den Asseldonk in Nieuw Bergen. Hij vertelt graag wat zijn rol inhoudt en waarvoor inwoners bij hem terecht kunnen.
Martijn Jansen, voor de inwoners die u nog niet kennen; kunt u uzelf voorstellen?
“Mijn naam is Martijn Jansen. Twee jaar geleden heb ik de opleiding sportkunde afgerond. Hierna ben ik begonnen bij Negen. Dit is de organisatie die voor verschillende gemeenten het Sport- en Beweegprogramma uitvoert. Ik ben nu ruim een jaar werkzaam in de rol van beweegmakelaar in de gemeente Bergen. Wat me hierin aansprak was de combinatie van sport en beweging en het maatschappelijke stuk. Het inzetten van beweging om mensen te helpen en impact te maken.”
Wat houdt de rol van beweegmakelaar in?
“Veel inwoners willen graag meer bewegen, maar weten niet hoe. Deze inwoners help ik graag op weg. Vaak zijn dit ouderen of inwoners met een beperking en worden ze doorverwezen door bijvoorbeeld hun huisarts of fysiotherapeut. Maar het komt ook voor dat inwoners zelf contact opnemen. Als beweegmakelaar ben ik er voor alle inwoners van de gemeente Bergen.Samen kijken we wat ze al doen aan sport en beweging en waar we dit kunnen aanvullen. We nemen het aanbod in de omgeving door en kijken wat het beste past. Ik probeer dit zoveel mogelijk op de persoonlijke wensen af te stemmen. Ieder mens is anders en daar horen ook verschillende vormen van beweging bij. Mijn taak hierin is om de mensen op gang te helpen. Samen de eerste stap zetten. Zo ga ik bijvoorbeeld vaak de eerste proefles mee.Het is een ondersteunende rol. Ik wil zoveel mogelijk drempels wegnemen. Een soort ‘kickstart’.”
Aan welk soort ‘drempels’ kunnen we dan denken?
“Vaak weten inwoners niet wat er allemaal mogelijk is. Veel mensen denken bij bewegen direct aan een sportschool, maar er is zoveel meer dan dat. Ik help de inwoners graag om een beweegvorm te vinden die écht bij ze past.Ik kijk hierbij naar bewegen in de breedste zin van het woord. Dit kan bijvoorbeeld ook (vrijwilligers)werk zijn. Zo heb ik onlangs een inwoner geholpen waarbij sporten niet de juiste oplossing was. Deze inwoner is vervolgens gestart bij een zorgboerderij. Dit klinkt misschien gek, maar het uitvoeren van de klussen op de boerderij vraagt veel beweging. En de inwoner was hier heel enthousiast over! Het is mooi als je vanuit mijn rol iets passends voor iemand kunt vinden. En natuurlijk om vervolgens te zien dat iemand dit zelfstandig en enthousiast oppakt. Ook merken we dat voor veel inwoners het sociale aspect van beweging belangrijk is. Ze willen niet alleen sporten of bewegen en dit weerhoudt ze ervan om te gaan. Samen met vrijwilligers proberen we inwoners met dezelfde wensen bij elkaar te brengen. Zo starten we bijvoorbeeld wandel- of fietsgroepjes of maken we inwoners ‘beweegmaatjes’ van elkaar. Zelfs wanneer er een financiële drempel is denk ik graag mee.Wat valt er allemaal binnen de mogelijkheden? Als beweegmakelaar word ik door de gemeente vergoed. Voor inwoners van de gemeente Bergen is mijn dienstverlening dus gratis.”
Jullie verzorgen ook verschillende programma’s, kunt u daar meer over vertellen?
“We gaan voor het derde jaar het programma ‘Stevig staan’ draaien. Dit is valpreventie voor de 65-plusser, zodat mensen zolang mogelijk met vertrouwen kunnen blijven bewegen. Inwoners gaan in groepsverband aan de slag met trainingen voor meer stabiliteit. Dit varieert van lopen met een dienblad tot zittende oefeningen. Ook leren we de mensen hoe ze veilig kunnen vallen, mocht dit onverhoopt toch gebeuren. We hebben ook het programma ‘Doortrappen’ ontwikkeld, wat gaat over valpreventie op de fiets. Het begint bij de basis: de fietsvaardigheden. Hoe goed fietst deze inwoner en waar kunnen we helpen? Wordt het tijd voor een ander soort fiets of bijvoorbeeld accessoires zoals spiegels? Daarna kijken we samen hoe je het veiligst op en af kunt stappen. Maar ook waar mensen specifiek op moeten letten in het verkeer. We willen inwoners zo lang mogelijk veilig en met vertrouwen op de fiets en in beweging houden.Voor kinderen is bij de meeste basisscholen in de gemeente mijn collega Lisanne Schreurs actief als beweegcoach. Zij kijkt wat leerlingen al doen aan sport en beweging en welke wensen ze nog hebben. Lisanne denkt hier actief in mee; bij welke verenigingen kunnen leerlingen bijvoorbeeld hiervoor aansluiten? Daarnaast is er het ‘Jeugdfonds’. Dit is een fonds dat is ontwikkeld voor kinderen die thuis minder financiële middelen hebben. We gaan samen met de ouders op zoek naar een passende oplossing om hun kinderen toch te kunnen laten sporten en bewegen.”
Wat is het uiteindelijke doel als beweegmakelaar, en waarom is dit zo belangrijk?
“Bewegen zorgt ervoor dat de gezondheid van mensen een stuk wordt bevorderd. Het doel is om mensen op gang te brengen en aan hun eigen gezondheid te laten werken. Uit huis en in beweging, in welke vorm dan ook. Iedereen op zijn eigen niveau en het liefst ook nog met plezier. Zo blijven inwoners niet alleen zo lang mogelijk fit en vitaal maar daardoor ook zelfredzaam. Dat wil uiteindelijk toch iedereen?”
Hoe komen inwoners met u in contact?
“Inwoners kunnen contact met me opnemen via (06) 41 53 83 29 of via