Limburg zet door uitkoop veeboeren eerste grote stap in terugdringen stikstofuitstoot
Op 30 november liep de vrijwillige aankoopregeling van het Rijk voor veehouders, de MGA1 regeling, af. Provincie Limburg realiseert samen met Limburgse boeren 25 vrijwillig opgekochte veehouderijen, waaronder drie in de gemeente Bergen en een in de gemeente Gennep.
Limburg was al koploper met 40 veehouderijen die zich hadden aangemeld en voldeden aan de voorwaarden van de vrijwillige opkoopregeling, maar is nu ook de provincie met verreweg het grootste aantal daadwerkelijk gesloten contracten. De ondernemers die zich vrijwillig laten uitkopen, zijn allemaal piekbelasters nabij Natura2000 gebieden.
De MGA1 regeling was de enige beschikbare regeling om stikstofreductie te realiseren, aangekondigde nieuwe regelingen laten nog op zich wachten. Evenals duidelijkheid over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om er gebruik van te kunnen gaan maken. Met de aankoop van de 25 veehouders maakt Limburg een goede eerste stap in de richting van de door het Rijk gestelde richtinggevende doelstellingen
De 25 vrijwillig opgekochte bedrijven hebben betrekking op 2 kalverhouderijen, 6 pluimveebedrijven, 8 melkveebedrijven en 9 varkensbedrijven verdeeld over Gennep(1), Voerendaal(2), Horst aan de Maas(2), Eijsden-Margraten(2), Venlo(2), Weert(2), Roerdalen(3), Venray(3), Bergen(3) en Nederweert (5).
Met de 25 overeenkomsten wordt een reductie van stalemissie gerealiseerd van 124 ton ammoniak per jaar. Met de opkoop van deze bedrijven is een bedrag gemoeid van ruim € 47 miljoen (exclusief de afgewaardeerde gronden). Omdat door het Rijk voor Limburg ruim € 90 miljoen ter beschikking is gesteld voor de MGA1 past het totale bedrag voor de 25 overeenkomsten ruim binnen de door het Rijk verstrekte middelen.
Een deel van de verworven gronden blijft in eigendom van de bedrijven die dit zelf transformeren tot bijvoorbeeld natuur. Een ander deel van de gronden komt in eigendom van de Provincie. Deze gronden gaat de Provincie inzetten bij het gebiedsproces dat moet resulteren in het op uiterlijk 1 juli 2023 aanbieden van het Limburgs Programma Landelijk Gebied aan het Rijk.