Plaquette voor initiatiefnemers consolidatie kasteelruïne Bleijenbeek
Dankzij de initiatieven en het doorzettingsvermogen van Erik Jurgens, Wout Hermans, Edu de Loë, Regina Eijkenboom en Ans van Druten beschikt Afferden nu over een veilig toegankelijke kasteelruïne Bleijenbeek. Met een plaquette die afgelopen zondag in de muur van de toegangsbrug werd onthuld, spreken de leden van Dorpsraad Afferden namens het dorp hun dank aan hen uit.
Kasteelruïne Bleijenbeek is de afgelopen jaren niet alleen veilig gesteld voor de toekomst maar is uitgegroeid tot een historisch pareltje met ongekende toeristische potenties voor Noord-Limburg. Als evenemententerrein biedt deze door een gracht omzoomde kasteelruïne diverse mogelijkheden voor het organiseren van publieksactiviteiten. Geliefden met trouwplannen hebben al vaak deze lokatie in het oog als trouwlokatie terwijl het aantal toeristen en dagjesmensen dat deze sprookjesachtige plek op de gevoelige plaat wil vastleggen bijna niet te tellen is. Ook verzorgen vrijwilligers hier regelmatig rondleidingen en geven informatie over de interessante historie van dit in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog verwoeste kasteel.
Zoals deze publiekstrekker er nu bij ligt, daar durfde men jaren geleden niet van te dromen. Dat er toen iets met deze verwaarloosde ruïne en het omliggende terrein moest gebeuren was zonneklaar, wilde dit stukje historisch erfgoed niet voorgoed verloren gaan. Mede dankzij de inzet van Erik Jurgens, Wout Hermans, Edu de Loë, Regina Eikenboom en Ans van Druten, de eerste leden van de in 2009 opgerichte Stichting Kasteelruïne Bleijenbeek, kwam er een kentering en werd gewerkt aan plannen om de kasteelruïne en directe omgeving te consolideren. En met succes want 7 jaar later, in 2016 kwam toenmalig gouverneur van Limburg, Theo Bovens naar Afferden om deze historische plek en de geconsolideerde kasteelruïne te openen. "Bleijenbeek was dankzij jullie tomeloze inzet weer veilig en toegankelijk voor het publiek", zegt voormalig dorpsraadvoorzitter René Aengenend even voor de onthulling van de plaquette in de muur van de toegangsbrug naar de kasteelruïne. "De dorpsgemeenschap van Afferden is jullie hier dankbaar voor en heeft weer het gevoel dat de eeuwenoude band van het dorp met het kasteel hersteld is."
Nadien zijn onder de vleugels van de stichting nog diverse verbeteringen op het terrein doorgevoerd waaronder de bouw van een nieuwe toegangsbrug en de aanleg van sanitaire voorzieningen. Daarbij werd de stichting geholpen door vele vrijwilligers uit Afferden, bijvoorbeeld met het sorteren en afbikken van oude stenen. Ten behoeve van het groenonderhoud op het terrein ontstond een vaste vrijwilligersgroep die hier nog steeds op gezette tijden gewapend met schoffel en hark de handen uit de mouwen steekt.
Na het realiseren van de toegangsbrug in 2021 zijn de meeste projecten op het lijstje van Stichting Kasteelruïne Bleijenbeek afgewerkt. Daarom is vorig jaar besloten om met de stichting te stoppen. De nog niet gerealiseerde klussen zijn overgenomen door Stichting Het Limburgs Landschap. Deze organisatie had al eerder het beheer en de exploitatie van kasteelruïne Bleijenbeek op zich genomen.
Door corona kon Dorpsraad Afferden niet eerder stilstaan bij het afscheid van deze stichting en met name het afscheid van de leden van het eerste uur. Dat werd afgelopen zondag goedgemaakt met de onthulling van een plaquette in de muur van de toegangsbrug waarop de namen van de leden van het eerste uur staan vermeld.
Foto: Erik Jurgens onthult in bijzijn van Wout Hermans, Edu de Loë, Regina Eijkenboom en Ans van Druten de plaquette in de muur van de toegangsbrug naar kasteelruïne Bleijenbeek.