Skip to main content

WEET WAT ER ECHT SPEELT..door Niek van den Hurk

Een van de speerpunten in de politiek van KERN is het voorkomen van het gebruik van natuurgebieden en landbouwgrond voor zonneparken en 250 meter hoge windturbines. Voor het energiepark is er nog geen schop in de grond, de 200 miljoen moet nog worden geregeld en de infrastructuur duurt nog jaren. Ons streven is om de vruchtbare landbouwgrond niet te verwoesten en te gebruiken voor voedselproductie.

De windturbines zijn op dit moment ook discutabel. De ene na de andere rechtszaak geeft aan, dat er tot op heden te weinig rekening is gehouden met horizonvervuiling, gezondheidsschade en geluidshinder. De wetgeving moet worden aangepast. De verwachting is dat de milieubepalingen die door de gemeente zelf kunnen worden gemaakt, binnen vijf jaar weer in de rechtszaal zullen worden bekeken en beslecht.

In mijn privé opvatting is het echter een realiteit, dat onder de heerschappij van een
CDA-bankier zonder persoonlijke belangen, in de persoon van de huidige wethouder Splinter, met grote waarschijnlijkheid een enorm zonnepark op landgoed Wells Meer zal worden gevestigd. Vanaf 2017 zijn de voorbereidingen bezig. Al bijna 5 miljoen euro is uitgegeven aan stapels onderzoeken en dan hebben we het nog niet over de kosten van inspanningen door eigen ambtenaren. Vier jaar lang zijn CDA, PK en VVD in ganzenpas achter de wethouder aan gelopen totdat er nu een BV is opgericht, met Splinter als enige bestuurder en een beperkte mogelijkheid tot ingrijpen van de nieuwe gemeenteraad. De gemeente als ondernemer is een feit, onder begeleiding van partijen die het vrije ondernemerschap promoten in hun verkiezingstaal…

We hebben een financiële buffer nodig om de komende tijd, de door inflatie en extreem stijgende energieprijzen extra kosten op te kunnen vangen. Het leven voor een groot deel van onze inwoners moet betaalbaar blijven. Dit alleen al is een reden om uit puur eigenbelang te gaan stemmen!! Veel reserve is er niet en de bijdragen uit Rijks' kas worden minder. De gemeentelijke begroting zal zorgelijk blijken, waarbij de leningen en de schulden de afgelopen vier jaar onverantwoord hoog zijn opgelopen tot circa 32 miljoen euro. Door het Rijk wordt onder meer de jeugdzorg gekort en zal dat door lokale inkomsten moeten worden opgevangen.

Door een begroting zonder veel reserve wordt het steeds moeilijker om geld vrij te maken voor goede initiatieven ter zake leefbaarheid, saamhorigheid en gezondheid. Ook het stimuleren van nieuwbouwwoningen vraagt niet alleen om daadkracht maar ook om financiële ondersteuning. Het zal zijn zoals de afgelopen vier jaar: Gevangen in de kosten van een idioot groot project dat mogelijk al voor de complete realisatie is ingehaald door alternatieven.

Het zonnepark in Well zal nog lange tijd geld kosten. Als alles goed gaat valt het eerste positieve resultaat pas na 2030 te verwachten. Is het risico te beperken? Jazeker. Laat de ontwikkeling over aan de vrije markt en stop met het ondernemen met het geld van de inwoners van Bergen, zijnde minimaal 150 miljoen aan bankleningen. Door een aandelenconstructie, waaraan wij als inwoners niet mee kunnen doen, zal het park toch al grotendeels in handen van commerciële partijen vallen, nadat alle opstartkosten voor onze rekening zijn geweest.

In algemeenheid zijn de huidige ontwikkelingen door commerciële partijen simpel. Geschikte locaties, veelal landbouwgrond van particulieren, wordt gehuurd voor gemiddeld 6.000 euro per hectare. Facebookbezoekers hebben ongetwijfeld de oproepen gezien van deze beleggersgroepen op zoek naar mogelijkheden voor zonneparken. Een voorbeeld: Grondverpachten.nl met de tekst: "Wilt u het rendement van uw land op langere termijn verhogen? Verpacht dan uw land voor de realisatie van een zonnepark. Verdien jaarlijks 5.000 tot 7.000 euro per hectare aan pacht en dat gedurende 25 tot 30 jaar lang.”

Het te realiseren zonnepark is 265 hectare groot. Met een gemiddelde pachtprijs zou dat op korte termijn een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 1,5 miljoen euro kunnen opleveren. De voorbereidingskosten zouden als onmiddellijke betaling op de onderhandelingstafel kunnen komen.

Prettig weekend, Niek