Woordje van de pastoor 3-10-2024
Franciscus, een relevante heilige!
Ik heb het voorrecht gehad, voor jaren terug, de stad Assisi te bezoeken.Een prachtig pittoresk en toeristisch plaatsje! Maar meer dan dat, het is de geboorteplaats van Franciscus (1181/82-1226).
In een notendop: Franciscus was de zoon van een rijk lakenkoopman. In zijn jeugdjaren was hij een wildebras, al is dit historisch niet helemaal zeker. Na een veldslag werd hij ziek en kreeg daardoor meer voeling met de melaatsen die in die tijd volledige uit de samenleving werden verstoten. Franciscus gaf zich aan God en wilde leven in armoede, gebed en in dienstbaarheid aan de armen. In een kerk kreeg hij eenvisioen voor het kruisbeeld waarin Jezus hem aansprak met: ‘Franciscus, ga en herstel mijn kerk’. Dit nam hij letterlijk en ging kerkjes en kapellen herstellen. Maar zijn roeping ging verder dan de gebouwen, het ging om de Kerk als gemeenschap van levende stenen, de mensen. Hij kreeg volgelingen en zo ontstond de orde van de Franciscanen.
Maar een orde moest door de paus worden goedgekeurd. In de meest eenvoudige pijen en op blote voeten naar Rome. Bijzonder is dat de Kerk in die tijd op haar hoogtepunt was van wereldlijke macht met pracht en praal. Wat een contrast en niet voor niks was Franciscus geroepen de armoede terug te brengen in de Kerk. De toestemming werd verleend. Franciscus zette zich in voor de vrede.
Ten tijde van de kruistochten waarin men de christenen in het Heilig Land wilde beschermen, koos Franciscus voor een bijzondere aanpak; hij benaderde in 1219 sultan Al-Kamil en zijn dialoog met hem laat een nederige dienstbaarheid zien, die uitnodigt om in een geestvan vrede en geweldloosheid het leven te delen met anderen. Een belangrijke regel in de orde van Franciscus in de omgang met andersdenkenden en andersgelovigen was onder andere de afwijzing van woordenstrijd; in plaats daarvan armoede, dienstbaarheid, geweldloosheid zonder wapenen, zelfs zonder het wapen van het woord. Hij koos voor de armoede.
De huidige paus, paus Franciscus, koos zijn naam om de armoede en nederigheid terug te brengen in de Kerk. Het is het voorbeeld navolgen van Jezus zelf! Later kwamen er allerlei legendes bij. Zo zou Franciscus tegen de dieren preken die graag naar hem kwamen luisteren. Feit is dat Franciscus zich zeer verbonden wist met de natuur en van zijn hand kennen we het beroemde‘zonnelied’ waarin hij de schepping beschrijft. Zijn sterfdag is op 4 oktober en niet voor niks is deze dag uitgeroepen tot Werelddierendag! De natuur is en het omgaan met, is ook van deze tijd. Wat mij betreft een hele actuele heilige!
Pastoor Rick Blom.
Klik voor de meest actuele kerkberichten op het blokje parochienieuws bovenaan deze pagina.