Bořek Šípek Duivelskunstenaar in vormgeving
In het Franz Pfanner Huis wordt van 6 september t/m 18 oktober werk getoond van de prominente Tsjechische architect en ontwerper Bořek Šípek uit de collectie van Henny Weckx.
Šípek werd bekend om zijn ongebruikelijke, kleurrijke stijl met meestal weelderige vormen. Hoewel opgeleid als architect verwierf Šípek wereldwijd bekendheid als ontwerper van vooral glassculpturen, maar ook van meubels en porselein.In musea in New York, Amsterdam, Parijs en Praag is zijn werk te vinden. Voor de ingang van de Universiteitsbibliotheek in Maastricht ontwierp hij een glassculptuur. In 1968 vluchtte Šípek uit Tsjecho-Slowakije naar het Westen. Hij studeerde architectuur en filosofie in Duitsland en promoveerde aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Na de omwenteling keerde hij terug naar Tsjechië, opende een atelier en werd professor architectuur aan enkele universiteiten. Onder het presidentschap van Václav Havel kreeg hij de opdracht de middeleeuwse Praagse burcht te renoveren en opnieuw in te richten. In 1993 ontving hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor architectuur en design. Hij overleed in 2016.
Henny Weckx maakte in 1992 kennis met het werk van Šípek en ontmoette hem enkele jaren later. Sinds 1995 werd werk van hem aangekocht en ontstond een omvangrijke collectie, die grotendeels bestaat uit prototypen en unieke objecten.
De expositie is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree vrij, giften worden op prijs gesteld.