Skip to main content

Excursie over de Slag bij Mill

De Historische Kring Maas en Niers nodigt leden en andere belangstellenden zaterdag 29 juni uit voor een excursie over de slag bij Mill in mei 1940. Een beperkt aantal personen kan deelnemen aan deze excursie. Vandaar is snel aanmelden voor 24 juni op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van belang. Deelname is definitief na ontvangst van een bevestiging van de Kring. Deelname is voor leden gratis, niet-leden betalen 10 euro p.p.

'Sporen van de oorlog', zo luidt de titel van de excursie die handelt over de Slag bij Mill. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 kon een Duitse pantsertrein en een infanterietransport ongehinderd de Maasbrug bij Gennep passeren en verderop bij het plaatsje Zeeland een troepenmacht afzetten. Nederlandse militairen die gelegerd waren in en om Mill hadden inmiddels het spoor geblokkeerd door een zgn. aspergeversperring. De Duitse pantsertrein ontspoorde op zijn terugtocht, waarna hevige gevechten volgden. Voordat de meeste Nederlanders in de gaten hadden dat het land op 10 mei 1940 in oorlog was met Duitsland, vormde Mill al het toneel van zware gevechten die tot in de ochtend van 11 mei voortduurden.

Aanvang excursie om 10.15 uur bij de gedenkplaat aan de Langenboomseweg (het bord met het ‘dakje’ erboven) op het gazon van Fitland. Om 10.30 uur wordt vervolgens met een gids een wandeling van ongeveer 1,5 uur gemaakt langs o.a. het Defensiekanaal, ook wel het Peelkanaal genoemd, de kazematten, het aspergemonument en naar het oorlogsmonument gemaakt door Peter Roovers. Na de wandeling is om 12.00 uur koffie/thee en gebak in restaurant London Street van Wellness Hotel Brabant-Mill. Gratis parkeermogelijkheid bestaat in de parkeergarage van Fitland / Fletcherhotel Mill, Hoogveldseweg 1 in Mill.