Skip to main content

Lezing over het Genneperhuis en het beleg van 1641

Op uitnodiging van de Historische Kring Maas en Niers verzorgt Teun Theunissen uit Milsbeek woensdag 31 januari in MFC De Goede Herder, Europaplein 1, 6591 AV Gennep een lezing over het 'Genneperhuis en de circumvallatielinie tijdens het beleg van 1641'. Deze lezing begint om 19.30 uur en aanmelden kan tot 29 januari via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De lezing is voor leden gratis, niet-leden betalen 5 euro.

In het jaar 1635 hadden de Spanjaarden zich weer eens meester gemaakt van het Genneperhuis. De Spaanse bezetter verhinderde de vrije doortocht langs de Maas waardoor de Staatsen Geldern, Venlo en Roermond niet konden bereiken. De Staten Generaal in Den Haag wilde daarom kost wat kost het Genneperhuis terugveroveren. Op 7 juni 1641 vertrok Frederik Hendrik met 18.000 soldaten via Lith, Lithoyen en Megen, Ravenstein en Grave richting Gennep. In Grave voegden 2.000 man cavalerie zich bij het leger. Op 9 juni kwam het leger aan bij Sint-Agatha. Frederik Hendrik vestigde zich met zijn hoofdmacht in Oeffelt. Leden van de Staten Generaal namen hun intrek in het klooster van Sint-Agatha.

Diezelfde dag nog gaf hij bevel een circumvallatielinie aan te leggen buiten schootsafstand van het Genneperhuis. Deze linie moest de Staatse troepen beschermen tegen Spaanse aanvallen van buiten. De linie liep vanaf de Maas bij het Middelaars Huis, via Milsbeek en Ottersum tot de Niers. Aan de overkant van de Niers ging de linie verder door Gennep-Zuid tot aan de Maas, iets ten oosten van de huidige Maasbrug. Aan de overkant van de Maas liep de linie via het Werveld, het Venneke en de Heerstraat om Oeffelt heen en dan via de Heikantseweg naar de Maas bij Sint-Agatha, tegenover het Middelaars Huis. De totale lengte van de linie was ongeveer 15 kilometer.

Teun Theunissen is bestuurslid van Stichting Cultuurbehoud Milsbeek en houdt zich vooral bezig met de historie van Milsbeek en omgeving. Hij heeft onder andere de boeken ‘De minse op de Milsbèk’ deel I en deel II geschreven. Samen met collega Geert Barten heeft hij ‘Milsbeek in foto's en kaarten’ uitgegeven. Zijn belangrijkste interesses qua historie zijn de belegering van het Genneperhuis door Frederik Hendrik in 1641 en de Romeinse infrastructuur in onze omgeving.
Behalve de LGOG-leden zijn ook andere belangstellenden welkom bij deze lezing. Niet-leden betalen 5 euro entree.