Skip to main content

Lezing over het verloren Hertogdom Gelre

Op uitnodiging van de Kring Maas en Niers houdt René Arendsen woensdag 18 september een lezing over 'Gelderland - Het verloren Hertogdom' in Zaal Pica Mare, Picardie 34 in Gennep. Aanvang lezing om 19.30 uur en de entree voor niet LGOG-leden bedraagt € 5,00 p.p. Wel graag even aanmelden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Hertogdom Gelre is een voormalig middeleeuws hertogdom in het oosten van Nederland, Noord- en Midden Limburg en het zuidwesten van het Duitse Nederrijn. Het Graafschap Gelre bestond al sinds 1046. De graven van Gelre wisten echter hun gebied flink uit te breiden. Dat leidde er toe dat in 1339 het Graafschap verheven werd tot het Hertogdom Gelre. In 1543 tenslotte voegde keizer Karel V het Hertogdom toe aan zijn Nederlandse bezittingen.

Gelre was een rijk gebied waarvan ook vandaag nog talloze sporen te vinden zijn. De oude steden aan grote en kleine rivieren, de talloze kastelen en de grafmonumenten in de kerken zijn maar enkele relicten van een verdwenen wereld die vaak pal bij ons om de hoek liggen. Zowel in de huidige provincie Gelderland als in Limburg en net over de grens in Duitsland zijn deze overblijfselen te vinden.Gennep was als het ware midden in het oude hertogdom Gelre gesitueerd.

Lang voordat het Hertogdom opging in het Rijk van Karel V was Gennep al in Kleefse handen overgegaan. Door vererving, vrijkopen uit gevangenschap, oorlogshandelingen en verpanding was de Gennepse heerlijkheid in 1424 al gedeeltelijk en in 1442 volledig Kleefs bezit en in handen van Adolf Hertog van Kleef.

René Arendsen is historicus en programmamaker bij Omroep Gelderland. Hij deed drie jaar onderzoek naar de geschiedenis van Hertogdom Gelre en brengt het verhaal als een spannende ridderroman. Tijdens deze lezing worden de meest bijzondere plekken uit het Gelderse verleden aangedaan en stil gestaan bij de meest indrukwekkende werken van kunstenaars uit Gelderland. Vanuit Gelders perspectief kijkt Arendsen opnieuw naar de vaderlandse geschiedenis zoals we die op school geleerd hebben.