CB Login

 
   
 
Inloggegevens vergeten?   Registreer  

                                                                

HALFVASTEN OPTOCHT OFFERE - Zaterdag 9 maart - Aanvang 14.00 uurhalfvastenoptochtHALFVASTEN OPTOCHT OFFERE - Zaterdag 9 maart - Aanvang 14.00 uurhalfvastenoptochtHALFVASTEN OPTOCHT OFFERE - Zaterdag 9 maart - Aanvang 14.00 uurhalfvastenoptochtHALFVASTEN OPTOCHT OFFERE - Zaterdag 9 maart - Aanvang 14.00 uurhalfvastenoptochtHALFVASTEN OPTOCHT OFFERE - Zaterdag 9 maart - Aanvang 14.00 uurhalfvastenoptocht

Lezing 'Romeinen in Limburg'

Op uitnodiging van de Historische Kring Maas en Niers verzorgt dr. Karen Jeneson woensdag 25 oktober in MFC ‘De Goede Herder’, Europaplein 1, 6591 AV Gennep een lezing over ‘Romeinen in Limburg’. Aanvang 19.30 uur. Deelname voor leden is gratis; niet-leden betalen 5 euro.  In verband met de organisatie worden belangstellenden verzocht zich aan te melden op  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U ontvangt geen bevestiging van aanmelding. 

Karen Jeneson neemt in deze lezing het publiek mee in de transformatie van Limburg als gevolg van de verovering door Julius Caesar halverwege de 1e eeuw voor Chr. Er breekt in het gebied dat nu Limburg is een tijdperk aan van ingrijpende transformatie. De van oorsprong Gallische samenleving, gekenmerkt door zelfvoorzienende boeren, verandert op werkelijk alle gebieden, zoals wonen, reizen, voeding, taal en gebruiksvoorwerpen. De verovering brengt nieuwe inwoners, afkomstig uit alle hoeken van het Romeinse rijk naar deze regio, die elk een eigen stempel op de samenleving drukken. Het landschap verandert ook ingrijpend. Op de lössgronden van Zuid-Limburg ontstaat het zogenaamde villa-landschap, waar op grote schaal graan voor de markt wordt geproduceerd.

Boeren op de zandgronden van Noord- en Midden Limburg kunnen met veeteelt een flinke duit verdienen aan soldaten en de inwoners van de nieuwe steden die overal ontstaan in de regio en met elkaar verbonden zijn door een netwerk van verharde wegen. De spreekster besteedt tijdens deze lezing aandacht aan de nieuwste inzichten die dankzij opgravingen en onderzoek in de afgelopen 20 jaar zijn bereikt.

Over de spreekster:Karen Jeneson studeerde provinciaal-romeinse archeologie aan de VU in Amsterdam. In 2013 promoveerde zij op haar proefschrift over het Romeinse villalandschap tussen Tongeren en Keulen. Sinds 2010 is zij werkzaam als conservator van het Thermenmuseum in Heerlen.


  • arnodebest
  • Samen In Beweging
  • Vvd Bergen
  • Gemeente Bergen
  • Burgerbelangen

Bezoekers

7090473
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Laatste maand
Alle dagen
5515
8011
44882
66933
5515
222314
7090473

01-03-2024 17:23