Nationale Dodenherdenking Vrijheidsplein Gennep
Jaarlijks staat Nederland op 4 mei stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogssituaties en vredesmissies. In Gennep vindt deze herdenking plaats op het Vrijheidsplein bij 'De Barmhartige Samaritaan' bij de Niersbrug. Dit standbeeld is ter nagedachtenis aan allen die voor de vrijheid hebben gevochten, alsmede alle oorlogsslachtoffers en Gennepse slachtoffers. Het Oost-Indië gedenkteken is er bijgekomen voor de Gennepse slachtoffers van de politionele acties in Nederlands-Indië.
Na de oorlog was er in Gennep een burger-initiatief om een oorlogsmonument op te richten. In eerste instantie was de bedoeling om een verzetsmonument op te richten, maar het werd een algemeen oorlogsmonument, gemaakt door beeldhouwer Jac Maris. Een actie onder de bevolking zorgde voor de bekostiging. In 1953 werd het monument 'De Barmhartige Samaritaan' onthuld en werden de namen van de Gennepse gevallenen ingemetseld in de sokkel.
Het Holocaust-monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de 22 Joodse Gennepenaren die tijdens de oorlog werden gedeporteerd en vermoord. 22 silhouetten ontworpen door Mirso Bajramovic en gemaakt van cortenstaal herinneren aan deze gruwelijke periode. In februari van dit jaar is een loot van de Anne Frankboom uit Amsterdam op het Vrijheidsplein geplant en vorige maand werd daaraan het Veteranen Anjerperk met het Veteranenlogo toegevoegd.
Tijdens de herdenking op 4 mei wordt ook stil gestaan bij degenen die het leven lieten bij de bevrijding van Gennep. Hun namen staan op de plaquette op het plein. De Highlanderbridge is vernoemd naar de 51st Scottish Highland Division. Zaterdag 4 mei om 19.30 uur zullen vele mensen vanaf het Stadhuis op de Markt door de Niersstraat wandelen naar het Vrijheidsplein om bij het standbeeld “De Barmhartige Samaritaan” een korte ingetogen herdenking te houden met om 20.00 uur de 2 minuten stilte. Zij die slecht ter been zijn, kunnen zich rond 19.45 uur op het plein verzamelen. Daar is ook een beperkt aantal zitplaatsen. Voor ouderen worden weer enkele banken geplaatst.
Na het welkomstwoord zal een gedicht worden voorgedragen. Aansluitend blaast trompettist Gerald Jaspers 'Het Taptoesignaal', als eresaluut aan de gesneuvelde soldaten. Om 20.00 uur wordt 2 minuten stilte in acht genomen waarna het Genneps Vocaal Ensemble het Wilhelmus zal zingen. Voorts wordt een krans gelegd bij het standbeeld 'De Barmhartige Samaritaan' en bloemstukken gelegd bij het Oost-Indië gedenkteken en het Holocaust-monument.
Hierna volgt een kort programma met een toepasselijk verhaal en een dankwoord. Het Genneps Vocaal Ensemble sluit af met het Genneps Volkslied. Belangstellenden kunnen na de herdenking een bloem leggen. Bloemen worden uitgedeeld voor aanvang van de herdenking. Ook zelf meegebrachte bloemen zijn welkom.