Skip to main content

HET RAADHUIS KAN ZE NIET BERGEN - DEEL 2

"Een rustig dorpje? Nee, in de tijd van de gemeenteraadsverkiezingen staan de mensen er recht tegenover elkaar! Dat is Bergen, een van de zes kerkdorpen die samen de gemeente Bergen vormen."
Zo luidt de tekst die Paul Breekveldt schreef vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 1966, en te lezen was in tijdschrift De Spiegel. Ronald Sweering maakte de foto's.

Tot aan de raadsverkiezingen van 16 maart 2022 lees je op deze site een feuilleton over de gebeurtenissen in 1966 waarin ieder vocht voor zich, en hoe!

DEEL 2

„Meester" sprong………
„Radio Zuid", zoals de regionale omroep voor Limburg in deze provincie wordt genoemd, maakte de Bergense gemeentepolitiek in de twee zuidelijkste provincies bekend. KRO-radio, die er ook wel wat in zag, veroorzaakte in de zes kerkdorpen al heel wat meer opschudding. Reeds toen begon men zich in Bergen af te vragen, wat er toch wel voor bijzonders aan de plaatselijke ruzies en intriges was, dat de Katholieke omroep heel Nederland er over wilde inlichten. In de zes kerkdorpen ziet men sinds jaar en dag alleen medewerkers van de „Maas- en Niersbode", oplage 4700, uit Gennep, het blad waarin alles, maar dan ook álles over Gennep en Bergen staat, en journalisten van het Dagblad voor Noord-Limburg.

De enige normale uitzondering op die regel ontstaat wanneer de Maas uit haar bedding komt. Groot was daarom de verbazing van de nog nauwelijks van radio-uitzendingen bekomen kandidaat-raadsleden, toen achtereenvolgens redactieleden van „Panorama" en „De Spiegel" belangstellend naar de dorpsproblemen kwamen luisteren. De manier waarop „Panorama" belang stelde in de Bergense situatie, maakt dat „Meester" Koppers, nummer één van de lijst die de belangen van de dorpen Well en Wellerlooi moet verdedigen, rood aanloopt wanneer hij aan het bezoek van de persmensen uit Haarlem terugdenkt.

Hoewel wij natuurlijk niet vrij toegang hebben tot de redactionele keuken van „Panorama", valt uit gegevens van de Bergense raadskandidaten voldoende op te maken, om te kunnen voorspellen waarmee het blad dat zo graag de lachers op zijn hand heeft, in het laatste nummer voor de gemeenteraadsverkiezingen, wilde uitkomen. Fotograaf en journalist brachten bij hun bezoek aan een aantal Bergense raadskandidaten een springtouw mee, met behulp waarvan ze een „sportieve foto" wilde ensceneren.
W.Koppersb

 FOTO: W.Koppers
„Meester" Koppers, gepensioneerd hoofd van de landbouwschool die terecht meende dat zijn populariteit nog wel mocht groeien, bleek onmiddellijk bereid voor de fotograaf een sprongetje met het draaiende touw te maken.

Den Hartog

FOTO: Den Hartog
Pas toen Boerenpartij-kandidaat Den Hartog die het spelletje doorzag, hem opbelde, liep de „meester" die bekend staat om zijn temperament, paars aan van woede. „Ze willen," vertelde autosloper Den Hartog hem, „ze willen een rij springende raadskandidaten publiceren, met als kop iets als ‘In Bergen staan ze te springen om in de raad te komen."
Deze grap, waarvan u het eventuele resultaat deze week bij uw kapper kunt lezen in Panorama nr. 22, beroofde de heer Koppers van zijn laatste hoogachting voor het Nederlandse perswezen. Resultaat: Hij wees Spiegelredacteur en -fotograaf resoluut de aan de achterkant van zijn woning gelegen voordeur. De heer Koppers bewees daarmee een beginneling in de politiek te zijn: Hij dreef ons daarmee in de armen van nummer drie van zijn lijst, de 82-jarige nestor van de raad, Coöperatiekruidenier Piet Cornelissen.